Janković je leta 1998 med drugim najel kredit za nakup 46.368 Mercatorjevih delnic tudi pri SKB banki, po zatrjevanju Čerina pa je Janković zanj zastavil te iste delnice.

Drugo kreditno pogodbo za nakup omenjenih delnic, ki jo je Janković sklenil s Factor banko v vrednosti okoli 375.500 evrov, je Čerin medijem pokazal že včeraj. Kot je pojasnil, Janković za ta kredit ni zastavil hiše, temveč ga je zavaroval z osebno menico. Skupno je torej Janković za nakup delnic najel za več kot milijon evrov kredita, ki je bil po Čerinovih besedah pravočasno odplačan. Omenjene delnice je Janković, kot je dejal vodja njegovega štaba, že prodal.

Iz prijave premoženja, ki jo je Janković leta 2006 posredoval Komisiji za preprečevanje korupcije, kopijo izvirnika pa je Čerin tudi pokazal danes, izhaja, da je bil Janković takrat direktor podjetja KLM. Med nepremičninami v lasti pa so našteti hiša in zemljišče z gozdom na Rudniku, kjer je Janković 50-odstotni lastnik, ter hiša v Grosuplju in zemljišče v Bovcu, kjer je 100-odstotni lastnik. Prav tako je v prijavi navedenih tudi 61.490 delnic KLM, ki jih ima Janković v lasti od leta 2005, in terjatve do Electe holdinga in Electe inženiringa v skupni vrednosti okoli 14,2 milijona evrov.

Janković je pogodbe razkril na pobudo Janeza Janše

Medtem ko je Janković že večkrat zatrdil, da je vse njegovo premoženje na vpogled komurkoli, je Čerin tudi danes zatrdil, da gre za osebne podatke, za katere naj se predstavniki javnosti obrnejo na protikorupcijsko komisijo. Na protikorupcijski komisiji pa so za STA že v četrtek pojasnili, da obrazci o premoženjskem stanju v skladu z zakonom predstavljajo "zbirko osebnih podatkov", zato jih tretjim osebam ne morejo posredovati. Lahko pa kopije dobijo prijavitelji premoženja in jih nato sami posredujejo medijem. Tudi Jankoviću je protikorupcijska komisija letos na njegovo prošnjo že posredovala overjeno kopijo njegovega obrazca, na katerem je prijavil premoženjsko stanje.

Čerin je sicer v četrtek medijem predložil tudi Jankovićevo pogodbo o nakupu zemljišča na Vinterci, kjer sedaj stoji njegova hiša, ter pogodbo o nakupu gozda zraven parcele. Pokazal je pogodbo o nakupu zemljišča v Bovcu, dve pogodbi o prenosu deleža v Electi ter kupoprodajno pogodbo iz leta 2004 za hišo v Grosupljem. Pogodba je tristranska, in sicer med Gradisom, Electo in Zoranom Jankovićem.

Janković je pogodbe razkril potem, ko je prvak SDS Janez Janša na vprašanja novinarjev dejal, da bo razkril pogodbe o svojih nepremičninah in izvoru premoženja, če bodo to storili tudi drugi t.i. kandidati za premiera. To sta že storila Pahor in Virant, Janša pa je ponoči dokumente objavil na Facebooku.