Milanović in Janša prihajata iz popolnoma drugačnih filmov, poudarja Novi list. Iz generacije, ki je izborila slovensko neodvisnost, je Janša še edini na sceni, čeprav ga je najbolj zaznamovalo ravno "vojaško obdobje". Milanović je intelektualno in politično dozorel v popolnoma drugih okoliščinah in je neobremenjen z dogodki izpred 20 let, ocenjuje reški časnik.

Bodoča premiera prihajata iz nasprotnih političnih taborov, kar pa ni nujno težava, nadaljuje časnik. Milanović in Janša ne bosta v takem položaju, kot so bili njuni predhodniki, odnosi med državama pa niso obremenjeni s težavami, kakršnim smo bili priča pred leti. V predvolilnih kampanjah na Hrvaškem in v Sloveniji po dolgih letih ni bilo ozemeljskega populizma, ob tem spomni komentator časnika.

V odnosih med Hrvaško in Slovenijo je sicer treba še marsikaj postoriti. Po podpisu hrvaške pristopne pogodbe z EU sledi postopek ratifikacije v državah članicah unije. "Ratifikacija bo velik izziv za Janšo, od tega je odvisna njegova politična verodostojnost," izpostavlja časnik. Navaja, da si je Janša upal blokirati vstop Hrvaške v Nato in kasneje tudi arbitražni sporazum, čeprav je v obeh primerih ogrožal odnose z EU in ZDA.

Po navedbah Novega lista je Milanović nepopustljiv, ko gre za hrvaške nacionalne interese, odnos z Janšo pa bo daleč od rdeče-črne idile sedanjih premierjev Boruta Pahorja in Jadranke Kosor. Časnik še ugiba, da bo Janšev šef diplomacije Dimitrij Rupel. "Si lahko predstavljate, kako bo, ko se bo njegova nadutost namerila na ego Vesne Pusić, ki bo prevzela hrvaško diplomacijo? Ta trk bo prekašal tistega med Milanovićem in Janšo," trdi Novi list.

Janša in Rupel sporočata, da bosta spoštovala arbitražni sporazum, ne skrivata pa želje, da bi znova zagnala dvostranska pogajanja o meji, kar arbitražni sporazum dopušča, a je po navedbah časnika videti, kot da na hrvaški strani tega ne dojemajo.