Društvo novinarjev Slovenije si je za tradicionalne novinarske dneve, ki so potekali v Mariboru 18. in 19. novembra, za prizorišči izbralo prenovljeni Vetrinjski dvor in prostore kina Udarnik. Slednje je oživila in jih sedaj upravlja ekipa Zavoda Udarnik. Kot so zapisali, "so bili neprijetno presenečeni nad pogoji, v katerih deluje sicer zelo entuziastična, prilagodljiva in strokovno podkovana ekipa".

Razmere, v katerih deluje ekipa, v društvu ocenjujejo kot zaskrbljujoče, če že ne porazne, vsekakor pa nedopustne glede na trud in rezultate zavoda. Zaradi neusklajenega financiranja institucij in neodzivnosti podjetij se v prostorih, kjer sicer vsakodnevno poteka program, težave pojavljajo pri osnovnih pogojih, kot so ogrevanje ter delovanje električne in vodovodne napeljave, so zapisali v društvu.

Zavod Udarnik je neodvisni center kulture, posvečen ustvarjanju in razvoju sodobne ustvarjalnosti vseh vrst. Udarnik na mariborskem Grajskem trgu je bil nekoč ena od priljubljenih mestnih kinodvoran, a so ga ob razmahu sodobnih multipleksov Kolosej in Planet Tuš zaprli.

Pet let je dvorana samevala in zaradi slabega vzdrževanja propadala, nato pa se je konec leta 2009 skupina mladih kulturnih ustvarjalcev na čelu s Srđanom Trifunovićem, Renejem Puharjem, Žanom Lebetom in Žigo Brdnikom odločila za obuditev tega prostora. Aprila 2010 so ustanovili Zavod Udarnik, podpisali najemno pogodbo in septembra 2010 ponovno odprli vrata dvorane, ki so jo prenovili z lastnimi sredstvi.