Janša poudarja, da v stranki vse moči posvečajo pripravi ukrepov "za naslednje mesece in leta, ki bodo usodni za Slovenijo", ob tem pa dodaja, da jim ostaja še teden dni, da povečajo "možnosti za rezultat, ki bo omogočil bolj uspešno in bolj pravično Slovenijo".

Zapisal je še, da imajo "za razliko od konkurence vsebinsko volilno kampanjo, v kateri smo oživili socialni dialog z gospodarstvom in sindikati, postavljali temelje pravični državi ter delali na pogojih za večja tuja vlaganja v Slovenijo". "Zadnji teden sledi še pogovor z mladimi, saj poleg novega socialnega sporazuma potrebujemo tudi medgeneracijski sporazum za Slovenijo," je v pogovoru z volivci na spletni strani SDS še napovedal Janša.

Teden dni pred volitvami javnomnenjske ankete namreč SDS pripisujejo največje možnosti za zmago na državnozborskih volitvah, ki bodo v nedeljo, 4. decembra.

Anketa: SDS prva s skoraj tretjino glasov, sledi Jankovićeva Pozitivna Slovenija

Če bi bile volitve to nedeljo, bi 31 odstotkov vprašanih volilo SDS, 18 odstotkov pa Pozitivno Slovenijo Zorana Jankovića, kaže anketa, ki jo je za TV Slovenija naredila Mediana. Na tretjem in četrtem mestu bi bili s po osmimi glasovi Državljanska lista Gregorja Viranta in SD. Povečuje se podpora NSi.

Na peto mesto bi se s sedmimi odstotki uvrstila NSi, s po petimi odstotki pa bi ji sledili DeSUS in SLS. SNS in TRS bi dobili vsaka po tri odstotke, vse ostale stranke pa bi dobile odstotek ali manj glasov.

Od prejšnjega tedna je podpora najbolj narasla SDS, in sicer za štiri odstotke, medtem ko sta Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića in SD ohranila približno enak rezultat. Povzpela se je tudi NSi, ki bi še pretekli teden dobila pet odstotkov glasov.

Vsi navedeni rezultati so nastali na vzorcu 474 anketiranih, to je tistih, ki so v anketi odgovorili, da bi se volitev udeležili. Nekoliko drugačni so rezultati, če se upošteva odgovore vseh anketiranih - teh je bilo 600. V tem primeru bi SDS dobila 27 odstotkov, Pozitivna Slovenija 18 odstotkov, Državljanska lista Gregorja Viranta in SD pa po sedem odstotkov glasov. NSi bi dobila šest odstotkov, DeSUS pet, SLS pa štiri odstotke. TRS in SNS bi dobili vsaka po tri odstotke glasov.

65 odstotkov vseh vprašanih bi se volitev zagotovo udeležilo. Dodatnih 14 odstotkov bi se jih verjetno udeležilo, medtem ko se jih zagotovo ali verjetno ne bi udeležilo 17 odstotkov.

81,6 odstotka vprašanih je prepričanih, da afere vplivajo na odločitev ljudi o tem, za koga bodo glasovali. Pri tem jih je 36,5 odstotka prepričanih, da Zoranu Jankoviću afere zelo škodujejo, medtem ko jih 48,3 odstotka meni, da mu škodujejo v manjši meri.

19,8 odstotka vprašanih meni, da afere Janezu Janši zelo škodujejo, medtem ko jih 52,3 odstotka meni, da mu škodujejo v manjši meri. 53,4 odstotka jih je tudi prepričana, da afere zelo škodujejo Gregorju Virantu, medtem ko jih je 32,6 odstotka prepričanih, da mu škodujejo v manjši meri.

Anketa je še pokazala, da Pozitivna Slovenija, SD in Virantova lista največ glasov dobivajo od volivcev SD iz leta 2008, medtem ko slaba petina volivcev Virantove liste prihaja od volivcev SDS iz leta 2008.

Telefonska anketa je bila opravljena od 21. do 24. novembra na reprezentativnem vzorcu 600 volilnih upravičencev.