Društvo je z Zbornico zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zvezo strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (Zbornica - Zveza) tudi letos pripravilo kampanjo s sloganom "Za nasilje ni cepiva, poiščite zdravstveno pomoč za težave, ki so posledica preživetega nasilja". Z njo želijo doseči ženske, ki doživljajo nasilje in jih spodbuditi, da bi poiskale zdravstveno pomoč zaradi posledic nasilja.

Ženske, ki doživljajo nasilje, so manj zdrave od žensk v splošni populaciji. Večkrat doživljajo stres, tesnobo, prebavne motnje, izgubo teka, glavobol, imajo stalno bolečino v predelu telesa, čutijo utrujenost, motnje spanja, slabo koncentracijo, strah, depresivnost in pogosteje in resneje mislijo na samomor, opozarjajo v društvu SOS telefon in Zbornici - Zvezi.

Pomoč v obliki svetovalnice

V času kampanj proti nasilju nad ženskami se v okviru razstave Slovenke v dobi moderne predstavlja Ženska svetovalnica, ki žrtvam nasilja nudi pomoč v obliki individualnih svetovanj, dežurnega telefona, podporne skupine in zagovorništva. V Kriznem centru zagotavljajo možnost umika v akutnih primerih nasilja ter kratkotrajno namestitev uporabnic in njihovih otrok, so povedali v svetovalnici.

Med dogodki v okviru mednarodnega dne bo danes ob 17. uri v Mariboru tudi okrogla miza na temo nasilja nad ženskami, ki jo bo vodil minister za pravosodje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Zalar. V prostorih Zbornice - Zveze pa bo danes dan odprtih vrat, kjer se bodo zaposleni v zdravstvu lahko srečali s strokovnjaki z omenjenega področja.

Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami po svetu obeležujejo 25. novembra v spomin na sestre Mirabel, ki so bile umorjene v času Trujillove diktature v Dominikanski republiki leta 1960, je zapisano na spletni strani Ženske svetovalnice Ljubljana. Organizacija združenih narodov ga je uradno priznala leta 1999.