Sojenje osmerici, ki jih obtožnica bremeni domnevno koruptivnega dogovarjanja pri pripravi ponudb za izgradnjo kontrolnega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika, se zadnji mesec ponovno vrti okrog vprašanja, ali je bilo dokazno gradivo pridobljeno na zakonit način. Znano je namreč, da se je kriminalistična preiskava v letu 2007 začela, ko je kriminalist Slodej iz Nemčije prejel sporočilo o domnevno nezakonitih poslih nekdanjega prvega moža SCT Ivana Zidarja.

Na podlagi tega sporočila se je potem začela preiskava, ki je prerasla v eno najodmevnejših afer slovenskega gradbeništva, zagovorniki obdolženih pa so prepričani, da se je postopek pričel nezakonito, zato tudi zahtevajo izločitev nekaterih dokaznih gradiv.

Veliko pozornosti je zato namenjeno zaslišanjem Slodeja, ki pa zaradi le delne odveze ne želi povedati vseh informacij o njegovem sodelovanju z nemškim kriminalistom Gerhardom Schaffnerjem ter njegovim domnevnim informatorjem Antonom Urbasom. Sodni senat okrožnega sodišča je zato ponovno zaprosil ministrstvo za notranje zadeve, da odloči o njegovi odvezi molčečnosti.

V zadevi Čista lopata so Zidar, Hilda Tovšak, Dušan Črnigoj, Tomaž Žibert, Ivan Demšar, Borut Farčnik, Srečko Gabrič in Ivan Kroflič obtoženi sprejemanja in dajanja daril oz. pomoči pri teh kaznivih dejanjih v povezavi z gradnjo letališkega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika.