Predsedniki strank so soočili svoja mnenja o tem, kako bi krčili javno porabo. Predsednik SDS Janez Janša je dejal, da bi morali varčevati povsod v povprečju desetih odstotkov, s čimer bo naslednje leto treba privarčevati najmanj 500 milijonov evrov.

Po mnenju predsednika stranke Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića so ključna nova dela, ob tem pa sta reforma trga dela in pokojninska reforma nujni.

Predsednik SD Borut Pahor je dejal, da so predlagali interventni zakon, ki ga sedaj usklajujejo s sindikati. Prihranek sicer ne bo tako velik, kot bi si ga želeli, a bo "dobra popotnica za naprej".

Predsednik Državljanske liste Gregor Virant pa se med drugim zavzema za krčenje sive ekonomije in odpiranje trgov za nove ponudnike, prav tako bi se po njegovem dalo privarčevati tudi na področju obrambe.

V okviru pogajanja s sindikati je Pahor med drugim predlagal interventni zakon in zakon o delovnih razmerjih, znova pa imajo pripravljeno tudi pogajalsko izhodišče za pokojninsko reformo. Opozoril je, da so se s socialnimi partnerji uspeli dogovoriti glede zakona o preprečevanju dela na črno, pa je šel vseeno na referendum, kjer je šlo bolj za zaupanje vladi kot pa dejansko za reforme.

Janša je dejal, da se sam referenduma ne boji, za pomembne odločitve pa da si je treba vzeti dovolj časa in ljudi prepričati, da so pametne. "Boljše je, da ljudje, če so nezadovoljni z nekim zakonom, zbirajo podpise za referendum", kot pa denimo zažigajo avtomobile.

Janković je poudaril, da se bo s sindikati pogovarjal tako, kot se je v času vodenja Mercatorja in zdaj občine, socialni dialog pa je po njegovem mnenju obvezen in nujen. Ob tem zagovarja pokojninsko reformo, ki jo je predlagala vlada.

Virant je izpostavil svoje izkušnje s socialnim dialogom, ko se je štiri leta pogajal s sindikati javnega sektorja. "Na koncu se da vedno najti razumen kompromis," ocenjuje Virant in dodaja, da bo treba po volitvah treba čim hitreje oblikovati vlado in takoj začeti s socialnim dialogom.

Potencialni mandatarji so odgovarjali tudi na vprašanje o morebitnem koalicijskem sodelovanju po volitvah.

Janša je poudaril, da na soočenju koalicije ne morejo sestavljati, je pa protikandidate pozval, da takoj po volitvah spremenijo postopek imenovanja vlade, da bil ta krajši. S tem so se strinjali vsi predsedniki strank. Virant pa glede morebitnega sodelovanja s SDS v koaliciji postavlja nekaj pogojev, in sicer da "ne brskamo po starih arhivih, ne ustanavljamo slabe banke in referenduma ne uporabljamo kot politične igračke".

Pahor pa ni "čisto prepričan", da bi v koaliciji sodeloval z Jankovićem, saj je ta, kot pravi Pahor, "nagnjen k temu, da rad sam odloča". Janković na to odgovarja, da imata pač različen način vodenja, volivci pa bodo odločili, kateri je bolj ustrezen. Janković bi sicer s Pahorjem sodeloval, ne pa tudi z Janšo.

Večina predsednikov strank ni želela govoriti o kandidatih za posamezne ministrske položaje. Izjema je bil Virant, ki je pojasnil, da je Janez Šušteršič njihov kandidat za ministra za javne finance, Bojan Starman za ministra za gospodarstvo in poslovanje, Marko Pavliha za ministra za zunanje zadeve, Jani Soršak za ministra za notranje zadeve in Saša Markovič za ministrico za zdravje.