V LA ugotavljajo, da je kakovost razprave zožena, za kar ne krivijo le političnih strank, ampak tudi medijski prostor, ki omogoča politično kampanjo, ki zelo ustreza populistični politiki.

V LA vidijo "nevarnost uspeha skrajne desnice", ki je po Štrajnovih besedah zelo močna. Ugotavljajo, da je levica v zadnjih treh letih razočarala volivce, a se sprašujejo, ali je prava reakcija, da se izvoli opcija, ki bo med drugim še bolj poglabljala družbene neenakosti in še bolj uveljavljala neoliberalno politiko.

Kot drugo nevarnost za slovensko demokracijo je Štrajn izpostavil možnost, da bodo iz DZ izpadle nekatere opcije, brez katerih je demokracija pomanjkljiva, pri čemer je pojasnil, da govori zlasti o liberalni opciji.

Povratek k trojčku in substitutu najboljša naložba

Sociolog Niko Toš je dejal, da bi na nek način pričakoval, da se bodo volivci, ki so pred tremi leti volili levi trojček, osvestili, da je povratek k tem strankam in k substitutu (Jankovićeva stranka) še vedno najboljša naložba za demokratičnost sistema.

Politolog Drago Zajc je izrazil bojazen, da bo na volivce vplivala skrb, da bi dobro "investirali svoj glas", ga torej dali isti opciji, za katero mislijo, da bo vendarle prestopila parlamentarni prag, namesto tisti, ki ji vrednostno celo bolj pripadajo.

Nekdanja novinarka in nekdanja evropska poslanka Mojca Drčar Murko je med drugim posvarila pred nevarnostmi koncepta "voditeljev-rešiteljev", ki bi se po prevzemu oblasti iz rešiteljev spremenili v "gospodarje".

Pravnico Barbaro Rajgelj pa skrbi nespoštljiv odnos do institucij pravne države. Kot primer je izpostavila vodjo SDS Janeza Janšo, ki da je s svojimi izjavami poskušal razvrednotiti moč te veje oblasti.