Stranka Humana Slovenija je namreč v torek na predsednika republike, predsednika ustavnega sodišča in Državno volilno komisijo naslovila zahtevo za preklic volitev, ker naj bi nekatere stranke prepozno odprle volilne račune.

Zakon o volilni in referendumski kampanji namreč določa, da morajo stranke posebne volilne račune, preko katerih morajo potekati vse finančne transakcije, povezane z volitvami, odpreti najpozneje 45 dni pred dnem glasovanja. Ker pa se je tokrat ta rok iztekel dan prej, kot je predsednik države Danilo Türk sploh razpisal predčasne volitve, je veliko strank volilne račune odprlo po omenjenem roku.

A so ministrstvo za javno upravo, računsko sodišče, Državna volilna komisija, inšpektorat za notranje zadeve in vladna službo za zakonodajo že 18. oktobra sprejeli skupno mnenje glede izvajanja zakona o volilni in referendumski kampanji.

V njem so zapisali, da je skrajni rok za odprtje posebnega transakcijskega računa prvi naslednji delovni dan po objavi odloka o razpisu volitev, torej v ponedeljek, 24. oktobra. V vsakem primeru pa so morali organizatorji kampanje račun odpreti, še preden so opravili prvo transakcijo, namenjeno volilni kampanji, opozarjajo na računskem sodišču.