Na ministrstvu zaključujejo pripravo gradiva za četrtkovo sejo vlade, v katerem bodo "predstavili vse posledice tega zakona, s posebnim poudarkom na opozorilih vrhovnega sodišča o nezmožnosti izvajanja zakona in morebitnih težko popravljivih posledicah, ki bi lahko v nadaljevanju nastale za pravno varnost v državi", so STA povedali na ministrstvu.

Rdeča luč ustanoviteljem, družbenikom, članom poslovodstva

Novela - ki jo je v postopek vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Radovanom Žerjavom (SLS), DZ jo je po vetu državnega sveta znova sprejel 2. novembra, veljati pa bo začela 29. novembra - predvideva, da oseba, ki je član poslovodstva ali organa nadzora družbe, nad katero je bil začet postopek zaradi insolventnosti ali prisilnega prenehanja, ne sme biti ustanovitelj, družbenik, član poslovodstva ali organa nadzora družbe, razen če v nepravdnem postopku dokaže, da je v takšni družbi ravnal s skrbnostjo vestnega in poštenega gospodarstvenika. Ta omejitev bo veljala tudi za osebe, ki so bile na omenjenih funkcijah do dve leti pred začetkom insolvenčnega postopka.

Poleg tega bi sodišče takšni osebi po uradni dolžnosti odvzelo pooblastilo za vodenje poslov oz. bi jo odpoklicalo z mesta člana organa nadzora v vseh družbah, kjer opravlja te funkcije.

Omejitve in ukrepi sodišča bodo prenehali po 10 letih od končanja tistega insolvenčnega postopka, na podlagi katerega je omejitev stopila v veljavo.

Na domnevno spornost določil zakona je opozoril državni svet, ki je menil, da novela posega v pravice do zasebne lastnine in svobodne izbire dejavnosti oz. poklica in ni sorazmerna začrtanemu cilju. Da bi lahko novela posegala v ustavno varovane pravice, je menila tudi zakonodajno-pravna službe DZ.