Poglejmo nekaj dogodkov, na katerih je sodeloval Dejan Židan od 4. novembra, odkar traja volilna kampanja. Čeprav kot minister opravlja le tekoče posle, je bil v tem času na obisku pri madžarskem ministrskem kolegu, gostil je kmetijskega ministra Republike srbske in v šestih urah druženja z njim organiziral kar tri fototermine, da se je lahko predstavil TV-gledalcem in da je bila njegova podoba objavljena v kar največ tiskanih medijih. Novinarje je povabil tudi na sprejem študentov, ki so tekmovali v inovativnosti v živilstvu, kamere so ga ovekovečile na predstavitvi vipavske vinske kraljice in na okrogli mizi o prehranski verigi v Krškem. Bil je tudi predavatelj na znanstvenem posvetu o prehrani domačih živali - v Radencih, torej v svojem volilnem okraju. V Murski Soboti, kjer Židan prav tako kandidira za poslanca, je kot minister sodeloval na srečanju direktorjev kmetijsko-živilskih podjetij, v Murski Soboti je z osnovnošolci pojedel tudi tradicionalni slovenski zajtrk, ta četrtek - kakšno naključje! - se bo, prav tako v Murski Soboti, v vlogi ministra udeležil letne konference Pomurskega društva za kakovost. Vmes so ga TV-kamere ujele še na okrogli mizi v Celju o oskrbi z vrtninami, TV-snemalci in fotoreporterji ga gotovo ne bodo spregledali niti na današnjem odprtju poslovnih prostorov celjskega kmetijsko-gozdarskega zavoda pa na srečanju s predstavniki slovenskega vinskega sektorja.

Iz že opravljenih in še napovedanih aktivnosti Dejana Židana ni mogoče slutiti, da kot kmetijski minister opravlja le tekoče posle in da so tik pred zdajci državnozborske volitve, ki lahko na ta položaj izstrelijo tudi koga drugega. V paket "tekoči posli predsednika vlade in ministrov" je očitno mogoče zapakirati marsikaj. Tudi nepričakovano udeležbo predsednika vlade na zaključku posveta o reformi skupne kmetijske politike, ki je bil minuli petek na mariborski kmetijski fakulteti. Začel se je ob desetih, a so organizatorji šele nekaj pred 13. uro naznanili, da pride na posvet (prispel je le nekaj minut pred koncem) tudi premier Borut Pahor, ki prav nič ne slovi kot oboževalec kmetijskih dogodkov. Na posvetu, na katerem so sodelovali vsi, ki kaj pomenijo v slovenskem kmetijstvu (veliko jih je bilo tudi z območja, kjer Židan kandidira na državnozborskih volitvah), je Pahor priznal, "da ni strokovnjak za kmetijstvo", in poudaril, da je "bil zelo vesel in ponosen na dosedanje sodelovanje z ministrom Židanom", ki je - povsem naključno - kandidat za poslanca na listi Pahorjevih Socialnih demokratov.

Židan in Pahor sta nato iz Maribora - vsak s svojim službenim avtomobilom in šoferjem - odbrzela na skupno službeno pot v Gornjo Radgono, in sicer na obisk (s fototerminom) tamkajšnje vinske kleti. To je bil tekoči posel v pravem pomenu besede, ki sta ga Pahor in Židan opravila v vlogi predsednika vlade oziroma kmetijskega ministra, a z drobno lepotno napako, ki prizadene predvsem državni proračun. Gornjeradgonske kleti 18. novembra najverjetneje ne bi obiskala, če ne bi prav tisti dan Pahor v Gornji Radgoni predstavljal kandidatk in kandidatov SD v tej (8.) volilni enoti, torej tudi Dejana Židana, ki kandidira v gornjeradgonskem in murskosoboškem okraju.

Vladni stranki SD in LDS za predstavitev svojih kandidatov na državnozborskih volitvah, ki trenutno opravljajo tudi ministrsko funkcijo (na listi SD so poleg Židana to še Igor Lukšič, Patrick Vlačič, Ljubica Jelušič, Franc Križanič, Boštjan Žekš in Ivan Svetlik, na listi LDS pa Aleš Zalar), očitno ne bosta zapravili veliko denarja, saj predvolilne obveznosti povečini opravljajo kar v ministrskih oblačilih in na stroške davkoplačevalcev. Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so nam namreč pojasnili, da namerava Dejan Židan v času volilne kampanje (od. 4. novembra) izkoristiti tri dni letnega dopusta in da ga je imel do včeraj le en dan.