Dr. Šoltes meni, da se bo po volitvah, ki nas čakajo 4. decembra, oblikovala nova politična stvarnost, ki bo kazala na premik v odnosih do vprašanja politike in politikov. Izpostavlja problem izgube zaupanja Slovenk in Slovencev in zlasti "nezadovoljstvo zaradi nezmožnosti sklepanja socialnega miru, nezmožnosti dogovarjanja s sindikati, s socialnimi partnerji, pa tudi s strankami iz parlamentarne opozicije“.

Meni, da so spremembe v politiki dobre in da je prav, da se politika skozi čas spreminja. Poudarja, da na sodišču ugotavljajo, da se nekatere stvari v naši državi odvijajo veliko prepočasi. Tako kot mnogi se tudi on zaveda, da delo nove vlade ne bo lahko in da se bo morala soočiti z vsemi vprašanji, ki so ostala odprta.

Uspeh sodišča je premik nekaterih stvari na bolje

V intervjuju v TFL Glasniku je Šoltes med drugim opisal tudi delo Računskega sodišča. Dejal je: "Naš cilj je pregledovati pravilnost in smotrnost poslovanja, slednje skozi prizmo vrednotenja, ali so sredstva, ki so bila porabljena v določenem proračunskem letu, porabljena gospodarno.“

Kot največji uspeh sodišča, odkar ga vodi sam, ocenjuje premik določenih stvari in dejstvo, da po revizijah nekatera področja delujejo bolje. Žalosti pa ga, da včasih tudi sistemske revizije niso dovolj za spremembe.

Ena izmed vidnejših sprememb, ki jih je Računsko sodišče sprejelo v času Šoltesovega predsedovanja, je zagotovo sprememba kazenskega zakonika. Spremembe zagotavljajo kazni v primeru oškodovanja javnih financ. Šoltes pa meni, da bodo norme, ki so jih postavili s tem zakonom, imele predvsem preventivne učinke. Poudarja pa, da je njihovo delo le del postopka. "Sistema gotovo ne moremo spremeniti sami, enako velja za spoštovanje finančne kulture, predvsem zato vidim potrebo po zaključeni celoti in po sodelovanju z drugimi organi, ki tako kot mi, nadzirajo oblastvena ravnanja in pri tem nimajo represivnih atributov. Taki organi kot smo mi, tudi če pogledamo v EU, nimajo represivne moči in zato je toliko bolj potrebno, da deluje celovit sistem,“ je njegove besede povzel TFL Glasnik.

Majhnost Slovenije vpliva na "dogovorno ekonomijo"

V intervjuju je Šoltes podal tudi svoj pogled na ureditev javnega naročanja v Sloveniji. Poudaril je, da je to področje od leta 1997 urejeno z zakonom, a da se je zakonodaja od takrat tako spremenila, da onemogoča kontinuiteto v praksi. Poudaril je, da se Slovenija sooča z neko vrsto "dogovorne ekonomije“. Razlog za to vidi tudi v majhnosti naše države, ki omogoča, da se "podjetja ter podjetniki, ki so ponudniki v postopkih javnih naročil, več ali manj poznajo med seboj. Teoretično so zato lahko mnoge stvari dogovorjene, še preden gredo v formalni postopek.“

Poudaril je tudi, da je potrebno veliko več časa nameniti načrtovanju zakonov. "V tem smo relativno šibki,“ je povedal. Dodal je še, da smo "na mnogih področjih ostali preveč pasivni, kot bi smeli biti, zato so načrtovanja javnih naročil ostala prepuščena individualnim presojam, kar lahko prinese favoriziranje določenih ponudnikov.“ Šoltes tudi meni, da bi morali veliko več storiti za delavce, za ljudi, ki so na "koncu verige.“

Izobraževanje mladine in nagrajevanje uspešnih delavcev je ključ do boljše družbe

V intervjuju je tudi poudaril, da se zaveda, da naš sistem ni popoln in da naši družbi manjkajo konkretni cilji. Sam bi kot enega ključnih ciljev v prihodnosti izbral okolje v najširšem smislu - socialno, gospodarsko okolje, skupaj z ekološkimi vidiki. "Takšno okolje v najširšem smislu je ključno, če želimo ustvariti konsistentno politiko, ki ji bodo podrejene ostale politike, kar skupaj usmerja pogled v naprej,“ je še dodal dr. Šoltes.

Poudaril je, da vseh težav ne moremo takoj rešiti, da je za to potreben čas. Po njegovem mnenju se je potrebno tudi zavedati, da nekateri ljudje vedno najdejo stranpoti. "Menim, da je ključ v ozaveščanju pa tudi v izobraževanju in medsebojnem sodelovanju računskega sodišča, organov pregona, protikorupcijske komisije in tožilstva,“ je njegove besede navedel portal. Dodal je še, da je potrebno ustrezno izobraziti mlade ljudi in tiste, ki svoje delo dobro opravljajo ustrezno nagraditi.