Za spremembe v sistemu vplačevanja letne dajatve, ki bodo uveljavljene s 14. decembrom, trenutno pa že tečejo vzporedno s starim sistemom, so se odločili v izogib oškodovanja javnih financ. Evidentiranih je bilo namreč več ponarejenih plačilnih nalogov, ki veljajo kot dokazilo o plačilu letne dajatve pri registraciji vozila, so pojasnili na Direkciji RS za ceste.

Letna dajatev za uporabo vozil se plačuje ob registraciji motornega vozila oz. priklopnega vozila. Vplačilo prek plačilnih nalogov, ki ga uporabljajo predvsem pravne osebe, bo po novem možno samo po predračunu s točno določenim sklicem za neko vozilo. Šele takrat, ko bo v programu evidentiran podatek o plačilu za to vozilo, bo možno registrirati avto oz. podaljšati prometno dovoljenje, opozarjajo na direkciji.

Ker sistem prenaša podatke z zamikom, morajo lastniki plačilo izvršiti vsaj dan pred siceršnjim iztekom veljavnosti prometnega dovoljenja, saj se v nasprotnem primeru lahko zgodi, da prometnega dovoljenja ne bodo mogli podaljšati.

Predračun lahko stranke dobijo na vseh registracijskih organizacijah (upravne enote in tehnični pregledi) ter preko spletnih strani eUprave (storitev Izračun letne dajatve za uporabo vozil v cestnem prometu).

Ker so plačila letne dajatve za uporabo cest preko plačilnih nalogov uporabljale predvsem pravne osebe, navedena sprememba na poslovanje fizičnih oseb ne bo vplivala, zagotavljajo na direkciji. Še vedno namreč ostaja možnost plačila z gotovino ali plačilno kartico pri registracijski organizaciji tako kot doslej.