Da bi bilo čim več zadev zaključenih v najkrajšem času, bo pravobranilstvo pogojno sklenjene sodne oz. izvensodne poravnave vladi pošiljalo sproti oz. tedensko, je ministrstvo še zapisalo v današnjem sporočilu za javnost.

Če se bodo s poravnalnimi ponudbami strinjali, bo 1560 tožnikov lahko zaključilo pravdanje z državo in prejelo ustrezno odškodnino. Sklenitev sodnih poravnav bo imelo pozitivne učinke tako za tožnike kot tudi za Slovenijo, saj bo prišlo do razbremenitve sodišč na vseh stopnjah, nižji pa bodo tudi pravdni stroški in zamudne obresti, ki bi jih država morala plačati v primeru dosojenih odškodnin v sodnih postopkih, so dodali.

Odločitev o poravnalnih ponudbah so sicer na sestanku v začetku tega meseca sprejeli minister za pravosodje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Zalar, minister za promet, ki vodi tekoče posle, Patrick Vlačič, državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar, generalni državni pravobranilec Boštjan Tratar in sodelavci.

Kot so tedaj navedli na pravosodnem resorju, bo država že pravnomočno dosojene odškodnine realizirala najpozneje do konca januarja prihodnje leto.

Prebivalci ob cesti G1-3 so tožbe zoper državo vložili za škodo, ki jo je povzročal promet težkih tovornjakov od leta 1990 do leta 2008 na poti proti mejnemu prehodu Dolga vas, preden se je preusmeril na avtocesto. V tem času naj bi bilo oškodovanih okoli 2100 ljudi.