Germič se pri tem sklicuje na poslovnik DZ. Ta namreč določa, da se v primeru, če je vloženih več predlogov zakonov, ki urejajo isto družbeno razmerje, najprej obravnava tisti, ki je bil posredovan prvi.

"Predsednik DZ je zahtevo poslanske skupine SDS zavrnil, kar dokazuje, da si vladajoča koalicija ne želi znižati plač in deliti usode slovenskega ljudstva, temveč so jo znova le besede," so se odzvali v SDS. Strankam vladajoče koalicije očitajo, da "zaradi političnega prestiža" ne želijo podpreti njihovega predloga, ki bi odprl prostor za nadaljnja usklajevanja s sindikati.

Kot so zapisali v SDS, je javnofinančno stanje v Sloveniji resno. Vlada je že sredi leta obljubljala t.i. interventni zakon, vendar ga ni predlagala vse do takrat, ko so bile predčasne volitve že pred vrati in ko je vladajoča politika izgubila tudi nujno kredibilnost, zato da bi zakon uskladila s socialnimi partnerji.

Zato so, dodajajo, poslanke in poslanci SDS zahtevali sklic izredne seje DZ, na kateri bi obravnavali predlog zakona o začasnem znižanju plač funkcionarjev. Po njihovih navedbah je bil namen predlaganega zakona, da se da zgled za varčevanje v javnem sektorju, da je politika sposobna varčevati tam, kjer noben sindikat temu ne bo nasprotoval.