Skupina 11 nevladnih organizacij (NVO) s področja nediskriminacije je vprašanja naslovila na 21 političnih strank in tri kandidate za poslance obeh manjših. Vprašala jih je, kateri so po njihovem mnenju ključni problemi na področju diskriminacije, ali je trenutna zakonodaja s tega področja zadovoljiva in kakšna pooblastila bi podelili zagovorniku načela enakosti v Sloveniji.

V NVO so zadovoljni, ker so se stranke in kandidati odzvali na njihovo povabilo, jih pa skrbi, da jim jih enajst ni odgovorilo. Prav tako jih po besedah Kovača skrbi, da nekatere stranke in kandidati menijo, da je sedanje področje zagotavljanja enakosti dovolj dobro urejeno, čeprav sta tako varuh človekovih pravic kot zagovornik načela enakosti v Sloveniji prepričana v nasprotno. A na vprašanje, katere stranke so to, Kovač ni želel odgovoriti, prav tako se ni želel vsebinsko opredeljevati do posameznih odgovorov.

Odgovori strank so si sicer precej različni, nekatere pa so se konkretnim odgovorom tudi izognile. Na splošno vse stranke in kandidati poudarjajo potrebo po krepitvi zavesti o enakosti, razlikujejo pa se, ko gre za vprašanje, kako to zakonsko urediti.

Neža Kogovšek Šalamon z Mirovnega inštituta je povedala, da so se za omenjeno anketo odločili, da bi problematika diskriminacije postala ena izmed predvolilnih tem in da bi se volivci lažje odločili, koga voliti. Po volitvah nameravajo tudi preveriti, ali se stranke držijo načel in zavez, ki so jih zapisale v odgovorih.