SD, DeSUS, SLS in NSi dosegajo boljše rezultate, kot pred dvema tednoma, kar hkrati pojasnjuje tudi, kam je odšel del volivcev, ki so še pred dvema tednoma podprli Gregorja Viranta. Bolj kot sama napoved je tako zanimiva analiza prehodov, iz katere je razvidno, kam se selijo volivci in posledično tudi, kakšne možnosti imajo posamezne stranke.

Valiconova napoved

Na osnovi reprezentativnega vzorca 877 posameznikov so pripravili sledečo volilno napoved, ki kaže, kakšen bi bil rezultat, če bi bile volitve preteklo nedeljo. Raziskava je bila izvedena med 13. in 19. novembrom, s kombinacijo telefonskega in spletnega anketiranja, pri čemer spletni vzorec predstavlja 20% celotnega vzorca. Napoved upošteva vse, ki so se opredelili pri prvem tovrstnem vprašanju, ali vsaj odgovorili na vprašanje, katera stranka jim je najbližja, hkrati pa upošteva tudi verjetnost udeležbe. V stolpcih poleg same napovedi, se nahajata spodnja in zgornja meja intervala zaupanja za izmerjen podatek, ki velja s 95% verjetnostjo.

Od kod prihajajo volivci posameznih strank?

Spodnja tabela nam prikazuje, od kod prihajajo volivci posamezne stranke, in sicer za tiste, ki bi
glede na našo napoved preteklo nedeljo prestopile volilni prag, glede na to, kako so tokratni »volivci« glasovali leta 2008. Deleži v oklepajih povedo, kolikšen delež trenutne volilne baze predstavljajo glasovi od ostalih strank iz leta 2008.

Tabela nam ponuja sledeče ugotovitve:

- SDS se lahko zanaša predvsem na svoje volivce iz leta 2008, prehajanja iz drugih strank so
zelo redka (manj kot 5% vseh trenutnih volivcev). SDS izgublja svoje volivce iz leta 2008 predvsem v dveh smereh, največ odhajajo k Virantu, v manjši meri pa k NSi. SDS mora torej na prihajajočih volitvah predvsem ubraniti svoje volivce iz leta 2008, poseže lahko kvečjemu po prebežnikih, novih volivcev pa ni na obzorju.

- Obe novi stranki sta večinski delež svojih trenutnih pristašev prevzeli nekdanjemu »levemu trojčku«, pričakovano je bil pri tem uspešnejši Zoran Janković, saj ti volivci predstavljajo več kot polovico njegovih trenutnih pristašev. Delež teh je pri Virantu sicer nižji, a relativno gledano najvišji, predstavljajo namreč dobro tretjino vseh njegovih trenutnih volivcev, medtem ko eno šestino volilne baze Gregorja Viranta v tem hipu predstavljajo nekdanji volivci SDS. Tako Janković kot Virant »pobirata« glasove Jelinčiču.

- Nekdanje volivce SD precej uspešno rekrutirata tudi DeSUS, pri katerem predstavljajo eno petino trenutnih volivcev, ter SLS, pri katerem predstavljajo eno desetino, skupaj z nekdanjimi volivci Zares pa eno petino trenutnih volivcev.

- NSi rekrutira tudi nekatere volivce SDS, ki predstavljajo eno šestino njihove trenutne baze. Če uspejo zadržati pridobljeno, se lahko po štirih letih vrnejo v parlament.

- Po vsem povedanem torej ne čudi upad števila nekdanjih volivcev SD, ki so se razpršili dobesedno na vse strani, prav tako ni presenetljivo, da trenutno volilno telo te stranke predstavlja v glavnem le še del volivcev te stranke iz leta 2008.

Od kod so prišli in kam so šli Virantovi glasovi

Spodnja slika prikazuje prehode volivcev v času pred in po soočenjih 10. 11. 2011, ki zaznamujejo
konec prvega in začetek drugega, odločilnega obdobja volilne kampanje, hkrati pa nazorno ilustrirajo vzpon Gregorja Viranta in kasnejši sestop z vrha. Ta je namreč v prvem obdobju uspel pritegniti več kot 20% volivcev, ki so leta 2008 volili SD, DeSUS, Zares, SLS, SNS in SDS. Po četrtku 10. 11. je podpora vseh teh volivcev padla pod raven 20%, kar pojasnjuje njegov padec v volilnih napovedih. To sicer ne pomeni, da prehodov ni več, temveč, da ti ne predstavljajo več kot 20% volilne baze osamezne od zgoraj navedenih strank. Zanimivo pa je po soočenjih uspel pridobiti več kot 20% volivcev LDS iz leta 2008.

Pojasnilo k sliki:

- Sredina predstavlja »točko 0«, tam bi se stranka nahajala, če ne bi niti pridobila niti izgubila glasov iz leta 2008. Zgornja in spodnja linija predstavljata vrednosti +25 oz. -25, absolutno razliko glede na leto 2008. Zato sta najvišje na sliki oba novinca (Janković in Virant), zato je po drugi strani najnižje Pahor oz. SD, ki je imel leta 2008 absolutno gledano najvišji rezultat in je zato lahko tudi največ izgubil). Stranke nad sredino pridobivajo glede na rezultat leta 2008, stranke pod sredino pa izgubljajo.

- Umestitev na levi ali desni del slike je rezultat raziskave – ta pozicija odraža percepcijo
volivcev, ali je stranka bolj levo ali bolj desno usmerjena.

- Puščice ponazarjajo prehode od stranke k stranki, a le v primeru, da je odšlo vsaj 20%
glasov iz leta 2008.