Dvanajst regionalnih srečanj mladih, delodajalcev ter predstavnikov lokalnih oblasti in institucij naj bi potekalo v januarju in februarju. Z njimi pa želijo spodbuditi lokalne skupnosti k ustvarjanju prijaznejšega okolja za dejavno vključevanje mladih v družbo, predvsem pa spodbuditi njihovo večjo vpetost v lokalno okolje.

Po besedah generalne direktorice Zavoda RS za zaposlovanje Lučke Žižek uradni statistični podatki za zadnje desetletje kažejo na trend zmanjševanja brezposelnosti mladih. Tako je bilo oktobra letos med brezposelnimi 12,3 odstotka mladih, kar je manj kot v enakem obdobju lani in tudi manj, kot je povprečje v evropskih državah.

Mladi prisiljeni v odpiranje s.p.

Kljub omenjenim ugodnim trendom pa na trgu dela in zaposlovanju mladih "absolutno obstajajo anomalije", je poudaril predsednik Mladinskega sveta Slovenije (MSS) Kamal Izidor Shaker in tako soglašal z nekaterimi novinarji, ki so izpostavili, da mnogi mladi delajo v negotovih oblikah zaposlitve, so prisiljeni v odpiranje s.p., ipd.

Kot je navedla Žižkova, mladi v analizi 2010 ugotavljajo tudi, da je povezanost izobraževalnega sistema s trgom dela prešibka in da med mladimi diplomanti narašča delež tistih, ki ne najdejo svoji izobrazbi primerne zaposlitve. Iskanje zaposlitve je še posebej težavno za mlade diplomante, saj ti čakajo na prvo zaposlitev v povprečju 7,3 meseca.

Tako Shaker kot direktor Mladinske mreže MaMa Uroš Skrinar sta poudarila, da so se vključili v pripravo zakonodajnih rešitev, ki se dotikajo mladih, in predlagali vrsto ukrepov. A ti, kot je dejal Skrinar, pri oblikovanju nacionalnih politik žal niso bili uslišani.

Vez med trgom dela in izobraževalnim sistemom

Dodal je, da na podlagi današnjega dogovora začenjajo neko gibanje na lokalnih ravneh, kjer želijo zadevo zopet dati na dnevni red in oblikovati konkretne ukrepe ter ustvariti kritično maso, da se bodo ti ukrepi pa implementirali.

Kot enega največjih izzivov je izpostavil povezovanje trga dela in formalnega izobraževalnega sistema. Shaker pa je poudaril tudi pomen povezovanja neformalnega izobraževanja s formalnim.

Izvajanje dogovora naj bi tako med drugim prispevalo k informiranosti mladih o njihovem položaju in možnostih na trgu dela, spodbujanju mladih k neformalnemu izobraževanju in usposabljanju, večjemu zanimanju mladih za obetavne poklice, povezovanju mladih s potencialnimi delodajalci in spoznavanju njihovih zahtev.