"To je tisto, za kar si je Eko krog ves čas prizadeval: določeno bo novo vplivno območje, javnost bo v postopku lahko sodelovala s pripombami na sežiganje odpadkov, stranskih udeležencev bo več! Ta dan smo dočakali po sedmih letih boja z državo in kapitalskimi lobiji. Javnost bo spregovorila!," so besede, s katerimi so zasavski aktivisti naznanili zmago nad sosežigom odpadkov v trboveljski cementarni, ki jo je leta 2003 prevzela francoska korporacija Lafarge cement.

Spomnimo, da je Arso sredi julija zavrnil zahtevo Lafargea Cementa za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja za sosežig alternativnih goriv, kot so odpadna olja, predelana guma in plastika. Arso je tako odločil, ker je upravno sodišče februarja ugotovilo neskladje uredbe o napravah, ki lahko povzročijo onesnaževanje večjega obsega, z zakonom o varstvu okolja, zaradi česar je moral Arso v ponovnem odločanju upoštevati zgolj zakon in cementno peč kljub prilagoditvam, s katerimi je Lafarge zmanjšal količino emisij v zrak, obravnavati kot novo, zato so morali zavrniti Lafargeev zahtevek za izdajo dovoljenja, v katerem so napravo priglasili kot obstoječo. Lafarge se je na odločitev Arso pritožil in zadevo je naprej reševalo okoljsko ministrstvo, ki je po dveh javnih obravnavah očitno ugotovilo, da bi Arso res moral postopek za izdajo okoljevarstvenega dokumenta voditi za novo in ne obstoječo napravo.

Na vodstvo Lafargea smo že naslovili vprašanja, kako se bodo odzvali na odločitev odzvali v Lafargeu in kakšna bo usoda cementarne, v kolikor bo morala še enkrat skozi dolgotrajen proces izdaje okoljevarstvenega dovoljenja za sosežig odpadkov. Znano je namreč, da cementarna zgolj ob uporabi fosilnih goriv za proizvodnjo cementa ne bo več dolgo konkurenčna in bi zelo verjetno pristala na Ladafrgeovem seznamu sedmih najmanj donosnih cementarn, ki bodo prenehale obratovati. Odgovore na omenjena vprašanja in na vprašanje, kako resno razmišljajo o tožbi proti državi zaradi napačno vodenega postopka izdaje okoljevarstvenega dovoljenja in s tem povzročitve poslovne škode, pričakujemo tekom dneva.