Sodna veja oblasti mora ostati neodvisna pri sojenju o konkretnih zadevah, je dejal Virant. Spomnil je na zaostanke na sodiščih, kar po njegovem negativno vpliva na gospodarski razvoj Slovenije. Ob koncu leta 2010 je bilo 270.000 zaostankov na okrožnih sodiščih, a kar polovica zadev se rešuje več kot eno leto, kar je po mnenju Viranta zaskrbljujoče.

Pojasnil je, da je cilj Liste Virant, da se v štirih letih popolnoma odpravijo sodni zaostanki in skrajšanje roka za odločanje na prvi stopnji na štiri mesece, na drugi pa na tri mesece. Cilj pa je lahko dosežen le s sodelovanjem med vlado in sodstvom, kar lista namerava doseči le z ustavnimi spremembami.

Rado Pezdir je predstavil del programa, ki je v neposrednem presečišču med pravno državo in gospodarstvom. Pravni okvir gospodarstva je v Sloveniji po Pezdirjevih besedah izjemno nestabilen, državljani nimajo zaupanja v pravno državo. Za izboljšanje stanja Lista Virant predlaga, da se vsakogar, ki bo "ukradel prispevke za socialno in pokojninsko zavarovanje, najstrožje kaznuje".

"Ukrepi za učinkovito pravno državo so korak v pravo smer, vendar, če ne bomo res zaostrili osebne odgovornosti sodnikov ne bomo prišli do cilja," je prepričan Jani Soršak.

Marko Pavliha je poudaril, da bo Lista Virant "za razliko od velike večine njihovih političnih tekmecev naredila vse, da povrne zaupanje v sodstvo". To pa mora narediti vse, da dokaže, da je vredno zaupanja, je še pristavil. Janez Šušteršič pa je izpostavil potrebo po doslednem spoštovanju pogodb v gospodarstvu, "s čimer se zagotavlja varnost naložb".