Čeprav vprašani v anketah, kaj je za njih pomembno pri odločanju, katero stranko bodo volili, na prvo mesto postavljajo strankarske volilne programe, spremembe na lestvicah po prvih televizijskih soočenjih tega ne potrjujejo. Nasprotno, očitno imajo prav ta soočenja velik vpliv na volilne namene volilcev. Izjema je vodilna SDS, ki ima očitno tako stabilno volilno telo s približno 300.000 glasovi, da ji do živega ne pride nobena kritika ali očitki na račun Janeza Janše samega in na račun rušilnega ravnanja njegove stranke v preteklih treh letih, ko pri nasprotovanju Pahorjevim reformam ni izbirala sredstev.

Resnici na ljubo je treba povedati, da so bili voditelji televizijskih soočenj do zdaj do Janše, čeprav je ta edini od strankarskih vodij, zoper katerega teče sojenje na podlagi obtožnice o korupciji pri nakupu oklepnikov patria, bistveno bolj prizanesljivi kot denimo do Gregorja Viranta in za njim do Zorana Jankovića. Ostra televizijska zaslišanja drugih, po mnenju nekaterih so bila tista prva blizu inkvizicijskim, ko je vsakdo vnaprej kriv in umazan, če ne on osebno, pa sorodniki ali sodelavci, so zelo verjetno vplivala tudi na znižanje za zdaj precej optimistično napovedane volilne udeležbe. Če je še pred tednom dni več kot 68 odstotkov vprašanih napovedalo, da se bodo volitev zanesljivo udeležili, jih je tokrat takšnih samo še 60 odstotkov. To je tudi razlog, da je Ninamedia napoved udeležbe s 65,5 odstotka znižala za 3 odstotne točke

Na drugi strani televizija ni kaj dosti pomagala tistim, ki se borijo za preživetje. Tako Jelinčičeva SNS ostaja v krogu dveh odstotkov, enako Hanžkov TRS, LDS in Zares pa sta zabeležila celo rahel padec in ju pred usodo NSi, ki pred tremi leti ni dosegla 4-odstotnega praga za vstop v državni zbor, lahko reši zgolj politični čudež. Ko pa gre za posameznike, so po večinski oceni dobri nastopi prerojenega Pahorja pred televizijskimi kamerami, sicer nepopularnega predsednika vlade, z dna lestvice popularnih politikov dvignili v zlato sredino. Enako se je zgodilo tudi prvaku SDS Janezu Janši. Znova odkriti adut NSi Lojze Peterle pa je presenetljivo na lestvici padel kar za sedem mest.

"Medijski umor", kot so nekateri poimenovali usklajeno televizijsko razkrivanje domnevno nemoralnih številk Virantovih zaslužkov v času, ko je dobival nadomestilo v višini svoje ministrske plače, je Viranta drago stal. Ne samo, da so se njegove možnosti z državljansko listo prehiteti Janševo SDS in tako v roke dobiti dirigentsko palico pri oblikovanju nove vlade, zmanjšale skoraj na ničlo, na lestvici volilne napovedi je njegova lista zdrsnila kar za deset odstotnih točk in z mesta, s katerega je dihala za ovratnik Janezu Janši, padla na tretje mesto z zdaj že velikanskim zaostankom 16 odstotnih točk za Janševo SDS. S tem "umorom" je največ pridobil Janša, levica, ki naj bi prav tako na vse mogoče načine poskušala Virantu škodovati, pa se je bolj kot s tem ustrelila v lastno koleno. Glede na to, da sta tako Janković kot tudi Borut Pahor zavrnila možnosti povolilne koalicije z Janševo SDS, sta s padcem Viranta zelo verjetno obsojena na opozicijske klopi. Nekaj možnosti, da sooblikujeta novo vlado, jima bi ponudil samo razplet, da Virant premaga Janšo in tako Danilo Türk njemu podeli mandatarstvo za sestavo vlade. Ob tako ugodnem razpletu bi Virant verjetno za partnerja rajši izbral Jankovića in Pahorja, Janšo pa potisnil v opozicijo, kar bi lahko bil tudi začetek konca močne SDS. S "sesutjem" Viranta so Janši ne samo pomagali, da se je otresel edinega resnega tekmeca za relativno zmago, ampak so mu ga potisnili v naročje, kajti Virant je večkrat javno povedal, da ga sedenje v opoziciji ne zanima

Če bo ostalo tako, kot predvideva tokratna volilna napoved, potem je zelo verjetna koalicija SDS, DL (Virant), SLS in NSi ter verjetno še DeSUS, s čimer bi Janša dosegel dvotretjinsko večino v parlamentu. Ankete res precej bolje kot prejšnje tedne kažejo Pahorjevim socialnim demokratom, tako da je teoretično mogoča tudi koalicija PS (Janković), DL (Virant), SD in DeSUS, ki bi skupno zbrala nekaj več kot polovico glasov volilcev. A to bi zahtevalo trden vnaprejšnji dogovor omenjenih strank, da v nobenem primeru ne bodo sprejeli Janševe ponudbe, saj bo zelo verjetno on tisti, ki bo prvi dobil možnost za sestavo vlade. Tak dogovor v ozračju vsesplošnega nezaupanja in sumničenja pa ni prav verjeten.