Zlasti je "inkvizicijsko zasliševanje“ o zaslužkih, ko je še prejemal nadomestilo plače ministra, je drago stalo Državljansko listo Gregorja Viranta. Če je ta lista ob prvih napovedih še krepko dihala za ovratnik Janševi SDS, je po teh televizijskih soočenjih padla na tretjo mesto z ogromnim zaostankom 17 odstotnih točk. Na drugo mesto je tako prišla lista Jankovićeve Pozitivne Slovenije, vendar tudi ta za SDS zaostaja za celih 11 odstotnih točk.

Na drugi strani so bile televizijske predstave, predvsem po zaslugi odrezavega in samozavestnega Boruta Pahorja uspešne za socialne demokrate, ki so svoj izid popravili 12, 6 odstotka, kar je skok za 5 odstotnih točk navzgor. Med parlamentarne stranke se bosta po tej napovedi uvrstili še listi DeSUS in SLS ter nekoliko presenetljivo tudi lista NSi, ki se ji obeta povratek v parlament. Kot kaže, pa televizijski nastopi niso kaj prida pomagali Jelinčičevi SNS, LDS in Zares, ki so še precej oddaljeni od odrešilnega 4-odstotnega praga za vstop v parlament.

Agencija Ninamedia tokrat napoveduje skromnejšo, to je 62,5 odstotno volilno udeležbo. Povečana volilna abstinenca po prvih televizijskih soočenjih ni presenetljiva. Zlasti prva soočenja na RTV Slovenija in na Pop TV so namreč bila bolj kot soočenju političnih volilnih programov podobna predstavi, v kateri so vse prvake strank, ki jim ankete kažejo dobro – izjema je bil Janez Janša – očitno hoteli prikazati kot nepoštene, nemoralne ali vsaj nesposobne, zato zvišanje volilne abstinence ni presenečenje. 

Več o izsledkih tokratnega Vox populija si preberite v jutrišnji tiskani izdaji Dnevnika!