Boscarol je ob tem vseeno prepričan, da je treba tistim podjetnikom, ki imajo potencial in razvojne vizije, zagotoviti konkurenčnejše pogoje, da bodo lahko svojo dejavnost širili v Sloveniji. Ob robu Türkovega obiska v Pipistrelu je poudaril, da ima pri tem posebno vlogo prav predsednik republike, ki je najpomembnejši člen gospodarske diplomacije in promotor države.

Globalno poslovanje je popolnoma normalno

Poleg širitve v italijansko Gorico, kjer na bi v začetku prihodnjega leta končno stekla gradnja proizvodne hale za sestavljanje električnih štirisedežnih letal, načrtuje Boscarol širitev tudi v druge države. "Drugo leto načrtujemo širitve tudi v Iran in Kazahstan, verjetno pa bomo v prihodnje razmišljali tudi še o kakšni novi državi, recimo Indiji," je še povedal Ivo Boscarol.

Do novih širitev bo prihajalo zaradi različnih birokratskih omejitev in sklenjenih trgovinskih sporazumov med državami. Tam naj bi sestavljali predvsem dvosedežna letala za posebne namene, kot je recimo šolanje pilotov in drugo. "Popolnoma normalno za neko podjetje, ki posluje globalno, je, da se organizira tako, da posluje na najboljši možen način," je dejal direktor Pipistrela.

Povprečna bruto plača 2400 evrov

Pipistrel bo letošnje leto zaključil z nekoliko večjo realizacijo kot lani, primerljiv lanskemu bo tudi dobiček, to pa uvršča podjetje med sto največjih slovenskih izvoznikov. V ajdovskem podjetju je zaposlenih 70 delavcev, povprečna bruto plača pa je trenutno 2400 evrov. Vedno več stavijo na razvoj tudi za tuje naročnike, kar pomeni manjšo odvisnost od osnovne proizvodne dejavnosti.

"Mislim, da bo naslednji mandat vlade ključen za gospodarstvo in da bi morali v tem času sprejeti kakšne konkretnejše zakone za izboljšanje in ne le za gašenje trenutnih težav," je še dejal Boscarol. Po njegovem bi morali najprej nekaj narediti na spremembi zakonodaje glede referendumskega odločanja, saj "so bili vsi dobri zakoni na področju podjetništva, ki so bili sprejeti v zadnjih osmih leti, ustavljeni s tem mehanizmom ali pa z močjo, ki jo imajo sindikati".