Pahor je po dvournem sestanku povedal, da konkretnega dogovora ni bilo pričakovati, je pa ocenil, da bi lahko vlada še v tem mandatu pripravila kompromisni predlog. Če bi ga socialni partnerji sprejeli, bi ga vlada v paketu ukrepov za stabilizacijo javnih financ ponudila še političnim strankam. Po Pahorjevih pojasnilih sodijo v ta paket poleg interventnega zakona še zakon o javnih financah, zakon o hipotekarni in komunalni obveznici ter zakon o prevzemih, h katerim pa socialni partnerji niso imeli večjih pripomb. Celotni paket bi po Pahorjevem optimističnem načrtu obravnaval nov sklic državnega zbora na ustanovni seji.

Generalna sekretarka vlade Helena Kamnar je pojasnila, da so socialni partnerji na včerajšnjih pogovorih zahtevali različno obravnavo posameznih prejemkov. Pri tem so, kot je dejala, izpostavili zlasti socialne transferje, prav tako pa ne nameravajo pristati na popolno zamrznitev pri pokojninah. Kamnarjeva ocenjuje, da bo kompromis sicer težko najti, obljublja pa, da bodo pri oblikovanju predloga sledili razmišljanjem sindikatov. V ta namen bo ministrstvo za finance pripravilo različne rešitve in izračune, ki naj bi jih vlada v prihodnjih dneh predstavila socialnim partnerjem.

Sindikati nasprotujejo zamrznitvi pokojnin in socialnih transferjev

Novi vodja pogajalske skupine Drago Ščernjavič je dejal, da je bilo veliko predlogov in idej, a da bo pogajalsko skupino sklical šele po tem, ko bodo prejeli nove izračune. "Debata ni vlivala velika upanja. Vse je bolj ali manj v zraku," pa je ocenil Branimir Štrukelj, predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja, ki je bila, kot je znano, pripravljena pristati na zadnje kompromisne predloge interventnega zakona. Štrukelj se je ob tem tudi vprašal, koliko je lahko morebitni dogovor sploh relevanten za prihodnjo vlado.

"Zmenili se nismo nič. Ugotovili pa smo, da so pod določenimi pogoji premiki možni," je dejal Janez Posedi, predsednik sindikata Pergam in nekdanji vodja dela pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja. Pojasnil je, da so se najbolj približali pri plačah javnih uslužbencev, kjer so se pogovori "vrteli" predvsem okoli odmrznitve napredovanj in zagotovila, da v prihodnjem letu ne bi bilo enostranskih posegov v plače. Po drugi strani pa v Pergamu, kot je dejal, nasprotujejo kakršnim koli posegom v pokojnine in socialne transferje. "Nikakor ne bomo pristali na znižanje nadomestila za čas brezposelnosti, menimo tudi, da se morajo socialni transferji izplačevati v stoodstotni višini," je dejal Posedi.

Zamrznitvi pokojnin in socialnih transferjev ter zmanjšanju denarnih nadomestil za brezposelne "absolutno nasprotujejo" tudi v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). "Računi, ki so izstavljeni najrevnejšim, bi še poglobili revščino. Poleg tega pa ne bi pomenili rešitve za javne finance," je opozoril predsednik ZSSS Dušan Semolič.

Včerajšnji pogovor je Semolič, "za razliko od prejšnjih", ocenil kot pozitiven, pri čemer se zaveda predvolilnega časa in dejstva, da ta vlada nima več pristojnosti. Se mu pa na osnovi podanih predlogov zdi povsem izvedljivo, da bi lahko kompromisni interventni zakon sprejeli še pred novim letom.