Predsednica strokovnega odbora NSi za šolstvo in nekdanja državna sekretarka na šolskem ministrstvu Alenka Šverc je dejala, da je program šolstva in visokega šolstva zasnovan na ključnih kompetencah, ki jih je sprejel tudi Evropski parlament. To so socialne, etične, državljanske in kulturne kompetence. Kot je pojasnila, gre za kompetence, ki predstavljajo prenosljiv, večfunkcionalen paket znanja, veščin in stališč, ki jih mladi človek potrebuje za osebni razvoj.

Tako v NSi predlagajo zgodnje opismenjevanje in učenje tujih jezikov že v vrtcu, obvezno učenje dveh tujih jezikov v osnovni šoli, za univerzitetno izobraževanje pa možnost predavanj v tujem jeziku. Tudi v srednjo šolo je, kot je dodala Šverčeva, potrebno uvesti vzgojni načrt, ki temelji na vrednotah in vzgojnih dejavnostih.

V zvezi s visokim šolstvom pa se v NSi zavzemajo za revizijo bolonjskih študijskih programov. Prav tako se jim zdi pomembno, da univerza intenzivneje sodeluje z ostalimi znanstvenimi inštituti in gospodarstvom. Zato se zavzemajo za enoten portal, na katerem bi bili vsi razpisi. Predlagajo tudi olajšave za vlaganje v raziskave, in sicer med 20 in 40 odstotki.

Vzgajati domovinsko zavest

Predsednik MSi Vrtovec pa je izpostavil študentsko problematiko. "Mlade je treba vzgajati za domovinskost, državljansko zavest in demokratične vrednote. Pri mladih je treba vzbuditi domovinsko zavest, da poznajo državne simbole, himno, in da bodo ponosni državljani Slovenije," je poudaril.

V NSi so že napisali osnutek novega zakona o skupnosti študentov, kjer predlagajo prostovoljno članstvo v Študentsko organizacijo Slovenije. Le tako bo ta organizacija "res organizacija vseh študentov", je prepričan Vrtovec.