Poslanci so na predlog predsednika republike Danila Türka izbirali med šestimi pravnimi strokovnjaki ter imenovali štiri, ki so prejeli največ glasov.

Doktor pravnih znanosti in direktor Inštituta za kriminologijo pri Pravni fakulteti Matjaž Jager je dobil 51 glasov, redna profesorica za kazensko pravo na ljubljanski Pravni fakulteti Katja Šugman Stubbs 49 glasov, nekdanji vrhovni in ustavni sodnik Jože Tratnik 50 glasov, upokojena vrhovna državna tožilka Alenka Mežnar pa 45 glasov.

Med šestimi kandidati pa nista bila izvoljena redni profesor na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru Darko Maver, ki so mu poslanci namenili deset glasov, ter Jožef Kovač z ministrstva za notranje zadeve, ki ni dobil nobenega glasu.

Novo sestavo in pristojnosti državnotožilskega sveta sicer določa novi zakon o državnem tožilstvu. Državnorožilski svet bo imel po novem devet članov, od katerih bodo štirje voljeni tožilci, en vodja okrožnega državnega tožilstva, ki ga imenuje minister za pravosodje, ter štirje pravni strokovnjaki, ki jih izvoli državni zbor na predlog predsednika republike.

Državnotožilski svet z zakonom dobiva nove pristojnosti zlasti v postopkih imenovanja vodij državnih tožilstev, pomembno vlogo bo imel tudi pri oblikovanju politike pregona. Kot zatrjujejo na ministrstvu za pravosodje, bo lahko preko sprejemanja meril za kakovost dela državnih tožilcev in meril za uspešnost pregona državnih tožilstev pomembno prispeval k izboljšanju stanja.

Pred današnjim glasovanjem so podporo kandidatom napovedali v vseh poslanskih skupinah z izjemo SDS, kjer menijo, da novi tožilski zakon prinaša politično okupacijo državnega tožilstva. V večini drugih poslanskih skupin pa so nasprotno prepričani, da zagotavlja večjo samostojnost in neodvisnost državnotožilske organizacije.