Na protestnem shodu, ki se bo začel predvidoma ob 17. uri, bodo udeleženci opozorili na ključne sistemske nepravilnosti v Slovenski vojski (SV). Kot pravijo v sindikatih, imajo vojaki veliko manj pravic kot ostali javni uslužbenci, po besedah Lombarja pa pri shodu ne gre za politično delovanje sindikatov, temveč za zaščito pravic zaposlenih v SV. "Žalostno je, da do sedaj ni bilo posluha, da ni bilo pogajanj," je povedal Lombar.

Protestne zahteve omenjenih sindikatov, ki imajo podporo Evropskega združenja vojaških organizacij, so med drugim vzpostavitev učinkovitega varstva pravic pripadnikov SV in nadziranje zakonitosti njenega delovanja, prekinitev socialnega molka ministrstva za obrambo in vrha SV do omenjenih sindikatov, sklenitev kolektivne pogodbe za pripadnike vojske, sprejem sistematizacij po predpisanih postopkih in sklepanje zakonitih pogodb (z navedbo plače v evrih, lokacije delovnega mesta in opisa delovnih nalog) ter aneksov ob prerazporeditvah, pa tudi enako plačilo za enako opravljeno delo, je povedal predsednik SVS Gvido Novak.

Poleg tega po njegovih besedah med drugim zahtevajo takojšnjo ukinitev prehodne formacije 7005, kamor je razporejena polovica SV, čeprav gre po njihovih navedbah za "formacijo neobstoječe enote".

Na očitke, da so se s protestom odločili za ulično obliko dialoga, je Novak odgovoril, da je imelo obrambno ministrstvo za reševanje težav dve leti in pol časa, v katerem s sindikatoma niso spregovorili niti besede. Dodal je še, da so na shod povabili člane sindikata, lahko pa se ga udeležijo tudi drugi.

Lombar je povedal, da so v dveh dneh, odkar so javno naznanili protestni shod, dobili veliko število klicev. Po njegovih besedah pa je nekatere vojake strah, da bi udeležba na protestnem shodu lahko vplivala na njihovo delovno mesto.

SVS je do sedaj v zvezi nepravilnostmi, ki so jih ugotovili, vložil šest kolektivnih tožb, v pripravi pa je še nekaj dodatnih, je še povedal Novak.