“Pogoji za občasne prodajalce na osrednji ljubljanski tržnici so katastrofalni in vsako leto je slabše,” besede enega izmed prodajalcev navaja Žurnal24 in dodaja, da morajo tisti, ki prodajajo ob sobotah, čakati pred tržnico že od enih ali treh zjutraj, čeprav se ta odpre šele ob šestih, sicer ne dobijo prodajnega mesta, stalnega pa jim ne želijo dati.

Eden izmed prodajalcev je k temu dodal, da lahko stojnico rezervirajo samo za celo leto, stojnino pa morajo plačati za vse dni v letu, čeprav mnogi izmed njih svoje pridelke in izdelke prodajajo zgolj ob sobotah. Plačilo stojnine je tako veliko breme za marsikaterega izmed njih.

Upravi so o tem že potožili, a se zdi, da ta za njih nima posluha. Pri javnem podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnice pojasnjujejo, da sistema rezervacij prodajnih prostorov za občasno prodajo še ne bodo uvedli. Samo tako naj bi imeli vsi najemniki enake možnosti, da zasedejo prodajni prostor, je za Žurnal24 pojasnil Geza Horvat, vodja sektorja tržnic.

Horvat meni, da prodajalci na tržnico prihajajo tako zgodaj, ker želijo prodajati vsak dan na isti stojnici. Ker je stojnic malo, na Pogačarjevem trgu jih je 50, od tega jih je 27 namenjenih ekokmetijskim pridelovalcem, je to zelo težko. V času finančne krize se je število prosilcev za dovolilnice sicer še povečalo, kar še dodatno povečuje problem prostorske stiske ljubljanske tržnice.

Problema prostorske stiske se bodo lotili v naslednjem letu, ko bodo na Pogačarjevem trgu dodali 20 prodajnih mest, na pomožnem platoju pred cerkvijo pa okoli osem.