Z ukinitvijo subvencioniranih zaposlitev se bo namreč v posameznih občinah zmanjšalo tudi število oskrbovalk, tako da je podražitev storitve, po kateri povprašuje vse več uporabnikov, skorajda povsod neizogibna. Po podatkih, ki smo jih zbrali, bo razpon cen segal od 3,5 evra v Zasavju pa vse tja do slabih 10 evrov za uro na Štajerskem.

Ministrstvo: Subvencioniranje pomoči na domu je bilo drugotnega pomena

Glede na staranje prebivalstva je še toliko bolj nedoumljivo, da država ukinja svoj delež za pomoč na domu, a na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve pravijo, da so bile subvencije pravzaprav del ukrepa aktivne politike zaposlovanja, v prvi vrsti namenjenega spodbujanju zaposlovanja težje zaposljivih brezposelnih, zato je bil razvoj storitve pomoči na domu le podaljšek tega ukrepa.

Sistemska ureditev financiranja te storitve pa je predvidena v predlogu zakona o zavarovanju za dolgotrajno oskrbo, ki bo zagotovil tudi nadaljnji razvoj pomoči na domu, so pojasnili na ministrstvu in poudarili, da je za izvajanje pomoči na domu v prvi vrsti odgovorna občina.

"V nekaterih okoljih se svojih obveznosti na področju skrbi za svoje starejše dobro zavedajo, kar se kaže tudi v uspešnem razvoju pomoči na domu. V nekaterih okoljih pa do pomoči na domu nimajo ustreznega odnosa, kar se kaže tudi v znatnem zaostajanju za cilji nacionalnega programa socialnega varstva," je pred časom na poslansko vprašanje, zakaj povečujejo breme občin, odgovoril minister za delo, družino in socialne zadeve dr. Ivan Svetlik.

Poleg tega na ministrstvu poudarjajo, da 40 odstotkov občin, kjer izvajajo pomoč na domu, ni prejemalo subvencij za zaposlitev težje zaposljivih brezposelnih. Med njimi je tudi Idrija, kjer bo center za socialno delo opravljanje te storitve končal prav zaradi tega razloga. "Zavedamo se, da je cena naših storitev v primerjavi z drugimi centri v okolici visoka. A v Idriji zaradi visoke stopnje zaposlenosti nismo bili upravičeni do pomoči države pri zaposlovanju naših delavk in to se je odražalo tudi pri ceni," pojasnjuje Vojka Koder Hvalec, direktorica CSD Idrija, ki bo izvajanje storitve najverjetneje predal idrijskemu domu upokojencev.

Zaposlitve ne bodo ohranili vsi zaposleni v okviru ukrepa

V okviru omenjenega ukrepa aktivne politike zaposlovanja je sicer delo dobilo 475 težje zaposljivih ljudi, od tega 265 za izvajanje pomoči na domu. Redno zaposlitev naj bi ohranili tudi po koncu subvencioniranja, a kot kaže, tega načela ne bodo upoštevali povsod. V Novem mestu se denimo izvajalci tega večinoma niso držali, bo pa občina v prihodnje kljub vsemu povečala fond za subvencije, so povedali na mestni občini Novo mesto, kjer je bilo do pomoči na domu letos upravičenih okoli 200 občanov.

Na vprašanje, kaj se bo zgodilo z zaposlenimi ob morebitni menjavi izvajalca pomoči na domu, pa so na ministrstvu odgovorili, da ne vidijo razlogov za menjavo izvajalca pomoči na domu zgolj zaradi tega, ker ta ne bi več imel subvencioniranih zaposlitev. A ravno to se bo zgodilo v Litiji, kjer je tamkajšnji center za socialno delo odpovedal nadaljnje izvajanje storitve, zagato pa rešuje Dom upokojencev Tisje. Ta bo posel prevzel skupaj s socialnimi oskrbovalkami, ki bodo v skladu z spremembami zakona o socialnem varstvu opravile manj delovnih ur, da bodo tudi v prihodnje lahko oskrbeli vse uporabnike, pa se jim bodo pridružile še nove oskrbovalke, je pojasnila direktorica Doma upokojencev Tisje Vida Lukač in dodala, da se bo zaradi povečanja števila oskrbovalk nekoliko podražila tudi ura pomoči na domu, ki bo po novem uporabnika stala 52 centov več oziroma 3,8 evra.

Čeprav si na ministrstvu delajo utvare, da ukinitev subvencij za zaposlitev oskrbovalk ne more biti razlog za podražitev storitve, saj lahko ceno za uporabnike z višino subvencije uravnava občina, je dejstvo, da tudi občinske blagajne niso vreče brez dna. Tako se cene ne bodo podražile le za uporabnike v litijski občini, temveč denimo tudi v Zagorju, pa čeprav bo občina v proračunu za povprečno 1260 ur mesečne pomoči na domu namenila 50.000 evrov več. "Število uporabnikov se iz leta v leto povečuje, kar kaže na dejstvo, da so naši občani storitev dobro sprejeli, da jo potrebujejo, pa tudi, da z vidika trenutne cene, ki znaša 2,57 evra, storitev zanje ni nedosegljiva. Vprašanje pa je, ali bo za večji del občanov še dosegljiva, če se bo cena za uporabnika na račun ukinitve subvencij povišala na 5,77 evra za uro pomoči na domu," je predlog povišanja občinske subvencije utemeljila Blanka Šmit, vodja občinskega oddelka za družbene dejavnosti in gospodarstvo, kjer so dosegli, da se bo po novem letu cena za uporabnika namesto za 3,2 evra povišala le za 88 centov in bo znašala 3,45 evra.

Tudi na Ptuju manj oskrbovalk in višje cene

S težavami se soočajo tudi na Ptujskem, kjer Center za socialno delo Ptuj pokriva 16 občin. Še lani so imeli za pomoč na domu na voljo 30 oskrbovalk; 22 so jih zaposlili s pomočjo državne subvencije, šest pa jih je bilo zaposlenih prek javnih del. Slednje so najprej izgubile službo, konec junija pa je bilo konec tudi z državno subvencijo, tako da zdaj program izvaja samo še 15 oskrbovalk, s katerimi je center sklenil redno delovno razmerje. A zaradi manjšega števila oskrbovalk se je tudi na Ptujskem dvignila redna cena in se - odvisno ob občine - giblje med 4,10 in 9,14 evra za uro pomoči. Pač v odvisnosti od tega, koliko znaša subvencija lokalne skupnosti.

"Potrdila se je naša bojazen, da manjše občine ne zmorejo prevzeti takšnih obremenitev. Zato mnoge plačujejo zgolj zakonski minimum in za cenejšo storitev ne naredijo nič, kar je katastrofa," je ogorčen Milan Kerin s Centra za socialno delo Ptuj. Po njegovih besedah se število oskrbovancev v bodoče ne bo zmanjševalo. "Predvidevam pa, da se bo skupen obseg naših opravljenih storitev pomoči na domu v letu 2012 zmanjšal za približno tretjino," napoveduje direktor.

Število uporabnikov se iz meseca v mesec povečuje tudi na Kočevskem in Ribniškem, vendar pa tam ukinitev državnih subvencij ne bo predstavljala večjih sprememb. Kočevski zavod za pomoč in nego na domu Jutro trenutno oskrbuje 83 uporabnikov, ki morajo za enkratno storitev ene od osmih socialnih oskrbovalk odšteti 5,2 evra. "Ker konec letošnjega leta subvencionirana zaposlitev poteče le eni delavki, do velike podražitve storitev ne bo prišlo," je prepričana direktorica zavoda Tina Kegel Levstek, ki pravi, da pri njih ne gre pričakovati niti obsežnejših sprememb. Podobno je tudi na Ribniškem, kjer sta imeli tako občina Ribnica kot Sodražica doslej velik posluh za omenjeno storitev. Cena pomoči, ki jo štiri negovalke izvajajo za 24 uporabnikov, pravijo na Centru za socialno delo Ribnica, bo za zdaj ostala nespremenjena.