Svet vlade za uresničevanje načela enakega obravnavanja je podprl že prvo različico družinskega zakonika, preden je državni zbor sprejel t. i. kompromis glede pravne izenačitve istospolnih parov s heteroseksualnimi. Če bo ustavno sodišče dovolilo referendum o družinskem zakoniku in se bodo aktivnosti za referendum nadaljevale, se bo svet vlade za uresničevanje načela enakosti v tej zasedbi še enkrat sestal. Danes so se dogovorili, da bodo nevladne organizacije in svet vlade zakonik podprli in poskušali vse nevladne organizacije pozvati, da v skladu "z lastnimi predstavami aktivno stopijo v referendumsko kampanjo", je za STA po seji v vladnih prostorih pojasnil Lukšič.

Člane sveta vlade za uresničevanje načela enakega obravnavanja sicer žalosti, da ustavno sodišče še ni presodilo o dopustnosti referenduma o družinskem zakoniku, saj je, pravi Lukšič, formalni rok za odločitev že potekel. Po njegovih ocenah bi bilo dobro, da se zlasti najvišja instanca drži rokov in pravnih okvirov. Na vprašanje, ali morebitna odločitev sodišča pred državnozborskimi volitvami ne bi okrnila oz. ne bi bila dobra za samo volilno kampanjo pa odgovarja, da morajo ukrepati v skladu z roki, ki so si jih zastavili, "brez kakšnih političnih kalkulacij".

Svet vlade je po besedah ministra za šolstvo, ki opravlja tekoče posle, Lukšiča, danes razpravljal tudi o mednarodnem letu medgeneracijskega sodelovanja in aktivnega staranja, ki poteka pod okriljem ministrstva za delo, družino in socialne zadeve. Svet daje priporočila za čim prejšnjo ustanovitev nacionalnega odbora, ki bo akcijo vodil, poudarek pa naj bo tudi na medgeneracijskem sodelovanju in ne le na aktivnem staranju. Danes je svet vlade za uresničevanje načela enakega obravnavanja obravnaval tudi pobude članov za delo vnaprej in njihove ocene o dosedanjem delu. Kot je pojasnil Lukšič, so bili v večini zadovoljni s to obliko dela, nekateri pa so pogrešali večji vpliv sveta na delovanje in stališča posameznih ministrstev in vlade v celoti.