V stranki so se na vrhovno sodišče obrnili, ker so prepričani, da je volilna komisija s tem, ko je zavrnila njihovo kandidatno listo v volilni enoti Ljubljana - Bežigrad, prekoračila svoja pooblastila. Hkrati so prepričani, da jim volilna komisija nepravilno vročila svojo odločitev, saj da je bila vročena materi pooblaščenca stranke in ne njemu osebno.

Glede same odločitve vrhovnega sodišča so v stranki prepričani, da je slednje "pozabilo na pravo", ko ni sprejelo njihovega argumenta, da je bila odločitev pooblaščencu vročena nepravilno, in ko se ni lotilo vsebinske presoje same odločitve volilne komisije.

"Sedaj smo prisiljeni zapravljati dragoceni čas in energijo ter sestavljamo ustavno pritožbo zoper sodbo vrhovnega sodišča, namesto da bi se posvetili volivkam in volivcem," so zapisali. Ob tem pa izražajo pričakovanje, "da bodo lahko v vmesnem času kot enakopravni tekmeci nastopili v vseh soočenjih, ki so načrtovana za stranke, ki bodo nastopile v vseh volilnih enotah".

Volilne komisije volilnih enot so zavrnile 14 kandidatnih list šestih političnih strank, ki so se vse pritožile na vrhovno sodišče. Prav vse je vrhovno sodišče zavrnilo, nazadnje omenjeno pritožbo Sem - Si.