Kot v pismu opozarjata predsednika Slovenske kulturno-gospodarske zveze in Sveta slovenskih organizacij, grozi slovenski narodni skupnosti v Italiji dodaten hud udarec po že uveljavljenih manjšinskih pravicah. Italijanske oblasti so namreč pred dnevi napovedale znižanje sredstev za tretjino za slovenske televizijske in radijske programe v okviru italijanske radio-televizije RAI. To bi lahko imelo za posledico hudo obubožanje programov, njihovega trajanja in zaposlitvene ravni na deželnem sedežu RAI v Trstu, sta zapisala v današnjem sporočilu za javnost.

Pavšič in Štoka pri tem spomnita, da temelji pravica do programa v slovenščini na zaščitnem zakonu št. 38 iz leta 1956 in na zakonu št. 103 iz leta 1975. Slednji v 19. členu med drugim določa, da priprava radijskih in televizijskih oddaj v slovenskem jeziku za manjšino v deželi Furlaniji-Julijski krajini sodi pod okrilje RAI. Poleg tega formalno ureditev predstavlja tudi pogodba med italijansko vlado in RAI, ki ureja obveznosti RAI do manjšin, tudi slovenske.

Po mnenju predsednikov obeh krovnih organizacij gre za "izjemno hudo klestenje, ki ga slovenska narodna skupnost ne sprejema, zato morajo vsi odgovorni zavrniti novo grožnjo, ki krati zakonsko zagotovljene pravice Slovencev v Italiji".

Pismo sta predsednika SKGZ in SSO poleg Montiju poslala še generalni direktorici italijanske radio-televizije RAI Lorenzi Lei, predsedniku deželnega sveta FJK Mauriziu Franzu, predsedniku deželne uprave FJK Renzu Tondu, ravnatelju deželnega sedeža RAI v FJK Robertu Colliniju, tržaškemu prefektu in vladnemu komisarju Alessandru Giacchettiju ter pristojnim oblastem v Sloveniji.