"Izigrani in okradeni delavci Vegrada stavkajo z neplačevanjem najemnin podjetju, ki je sistematično kršilo njihove delavske in socialne pravice. V času zloma gradbenega sektorja, ki je bil v veliki meri rezultat korupcije lastnikov podjetij ter njihovih vodilnih, je postalo za migrantske delavce ključno vprašanje pravice do stanovanja," je gibanje 15o še zapisalo v sporočilu za javnost.

Stavka z neplačevanje najemnin je obenem način izboljšanja pogajalskih pravic delavcev v stečajnih postopkih, so prepričani. "Kjer so pravice in potrebe proizvajalcev družbenega bogastva vedno na zadnjem mestu, je edina pot k dostojanstvenemu življenju samoorganizacija in boj," so še dodali.

To bo prva skupščina, s katerimi želi 15o zadovoljevanje temeljne potrebe, kot je stanovanje, postaviti v kontekst gradnje skupne blaginje. "Zaradi stanovanjske politike, ki sledi logiki razlaščanja in razslojevanja, je vse več brezdomcev, sanje večine po stanovanju, ki omogoča dostojanstveno, samodoločno in svobodno življenje, pa se razblinjajo na koruptivnih in špekulativnih finančnih trgih," so zaključili.