Virantovega odstopa z mesta predsednika na začetku tega leta zbor sicer ni sprejel, a po njegovih navedbah od marca naprej kot predsednik ni več skliceval sestankov. Kot razlog za neaktivno izvajanje svoje funkcije in ponujeni odstop je pred mesecem dni za STA navedel določena razhajanja in različna stališča med člani zbora.

Po približno osmih mesecih, odkar je Virant zapustil svoj položaj, so se člani zbora danes zbrali na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani z namenom, da bi potrdili nov statut in izvolili nov svet. Slednji je bil na seji potrjen soglasno.

Nov svet zbora šteje 29 članov, med njimi pa je kar nekaj znanih imen, kot so Barbara Brezigar, Marjeta Cotman, Niko Grafenauer, Stane Granda, Peter Jambrek, Janez Janša, Ljudmila Novak, Matej Makarovič, Dimitrij Rupel, Žiga Turk, Ivan Štuhec, Aleksander Zorn, Milan Zver ter Franc Kangler, so zapisali na spletnem portalu MMC RTV SLO.

Med drugim je bil na seji potrjen tudi predlog, da se zbor v bližnji prihodnosti preoblikuje v društvo, so še zapisali na omenjenem portalu.

Že na začetku današnjega sestanka pa je nekdanji zunanji minister in član Zbora za republiko Dimitrij Rupel predlagal, da odprto mesto predsednika zbora zasede Lovro Šturm, ki je bil tudi eden izmed prvih podpisnikov pobude za ustanovitev zbora.

Kot je za STA pojasnil član Zbora za republiko Matej Makarovič, je imenovanje novega predsednika zbora v pristojnosti sveta zbora, ki naj bi predlog imenovanja Šturma za predsednika potrdil ali ovrgel v bližnji prihodnosti. Točnega datuma glasovanja o novem predsedniku nismo izvedeli.