Izterjava vseh davčnih dolžnikov

Predsednik SNS napoveduje, da bo stranka dosledno izterjala vse davčne dolžnike, enako velja za neplačane socialne prispevke. Ponovno bodo uvedli dohodninsko olajšavo za nakup nepremičnin, uredili plačilne roke, uvedli pavšalni davek za mala podjetja in obrtnike, je na današnji predstavitvi kandidatov in programa v Ljubljani pojasnil Jelinčič.

V programu predvidevajo kadrovsko okrepitev policije, takoj ob nastopu mandata pa bi ukinili zakon o prometnih prekrških, ki po njihovem uvaja grozljive kazni. Z združevanjem resorjev bi zmanjšali število ministrstev na 10, medtem ko se SNS ne zavzema za odpuščanje v javnem sektorju, temveč za zmanjševanje števila javnih uslužbencev s t.i. mehkimi odhodi. Ukinili bi državni svet.

Iskanje krivcev za dajanje kreditov

SNS bi pred prodajo deležev v NLB in NKBM od odgovornih oseb, ki so dajale nezavarovane kredite, terjali odgovornost za slabo poslovanje bank in izterjali odškodnino. Na področju sodstva se bo SNS po Jelinčičevih besedah zavzemal za ukinitev t.i. "dosmrtnega mandata sodnikov in tožilcev", tako da bodo ti tudi kazensko in finančno odgovorni za svoje "nedelo, slabo delo, protizakonite in nezakonite odločbe".

Za SNS kandidira 63 kandidatk in kandidatov, od tega kar 29 žensk. Kandidira vseh sedanjih pet poslancev stranke, ostali so večinoma novi obrazi, kar 40 odstotkov kandidatov SNS pa je samostojnih podjetnikov. Jelinčič ocenjuje, da bo stranka SNS navkljub "nenaklonjenosti medijev" ter kljub javnomnenjskim raziskavam, ki SNS ne kažejo ravno dobro, prestopila parlamentarni prag. Upa namreč, da bodo volivci spregledali "intenzivno gonjo proti SNS", pri čemer tudi opozarja, da nekateri mediji velikokrat zahtevajo podkupnino za to, da pride stranka v medij.

Novonastale stranke Kučanov projekt

Novonastale stranke Državljanska lista Gregorja Viranta, Pozitivna Slovenija - stranka Zorana Jankovića in stranka Za trajnostni razvoj Slovenije so po Jelinčičevih ocenah projekt Milana Kučana. O tem, s kom so pripravljeni iti v vlado, pa je po Jelinčičevih besedah prezgodaj govoriti. Na vprašanje, ali se bolj nagiba h "Kučanovi koaliciji" ali k 50 plus, pa odgovarja, da se nagibajo k tistemu, ki bo želel Sloveniji delati dobro in tako ne izključujejo nikogar.

Spomnil je, da predsednice LDS Katarine Kresal nima "najraje", toda če bi moral z njo sodelovati v dobro Slovenije, "ne bi niti trenutek razmišljal". Na vprašanje, kaj bi - glede na slogan - najprej pometli, Jelinčič odgovarja, da je ljudi, ki so od leta 1992 delali škodo državi, veliko. Zadnji mandat je bil po njegovem mnenju posledica slabega vodenja v minulih mandatih, vendar je bil "žebelj v krsto Slovenije". SNS namerava za kampanjo porabiti manj kot 50.000 evrov, v večini lastnih sredstev, je poudaril Jelinčič.