Če bodo želeli biti upravičeni do celotne dediščine, bodo morali dediči po smrti prejemnika varstveni dodatek državi vrniti.

Upokojenka Š. P. je za brezplačnik povedala, da na zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) zavajajo, da se upokojenci lahko odpovedo varstvenemu dodatku. Upokojenka je namreč na koprskem Zpizu že konec aprila podala izjavo na zapisnik, da dodatka ne želi prejemati, njen zahtevek pa so zavrnili, češ da to ni možno. Š. P. se sprašuje, kako ji lahko država varstveni dodatek dobesedno vsili, kasneje pa bi ga morali njeni otroci vrniti, ali pa bi jim vzeli stanovanje. Po njenem mnenju gre za nacionalizacija, tako kot po vojni, ko so ljudem jemali hiše in stanovanja.

Aleksander Vrabec, direktor koprske enote Zpiza, je za Žurnal24 pojasnil, da je bilo aprila še prezgodaj, da bi se upravičenci dodatku odpovedali, saj stvari še niso bile dorečene in referenti na zavodu še niso imeli navodil, kako v takih primerih ravnati.

Na ministrstvu za delo upokojencem, ki bi se želeli varstvenemu dodatku odpovedati, tako brezplačnik, svetujejo, naj to storijo najkasneje do 31. decembra, torej še pred začetkom uporabe novega zakona, čeprav so to v preteklosti že storili. Če se bodo pritožili šele po tem, ko jim bo center za socialno delo januarja po uradni dolžnosti izdal nove odločbe, bo prepozno, saj bo prvi znesek dodatka že izplačan, s tem pa bo vnesena tudi zaznamba na nepremičnino.