Janša je povedal, da v SDS podpirajo zamrznitev funkcionarskih plač v času krize. "To bi se lahko predlagalo v posebnem zakonu in tega sindikati zagotovo ne bi preprečevali," je dejal Janša ob robu današnje predstavitve kandidatov SDS v 2. volilni enoti s sedežem v Postojni.

"Ko gre za omejitve proračunskih izdatkov, ki se tičejo socialnih partnerjev, bi morali z njimi doseči vsaj okviren dogovor," meni Janša. "Brez tega verjetno sploh ne bi mogli uveljaviti zakona, ker lahko nekdo ne z referendumom, ampak s sprožitvijo referendumske procedure zavleče postopek za toliko časa, da bo 1. januar 2012 tukaj. Takrat zastavica pade," pravi.

V SDS imajo pripravljen drugačen predlog interventnega zakona, a Janša ni hotel povedati, kakšne rešitve predlagajo. "Ne želimo si zapirati manevrskega prostora, dokler se ne usedemo s socialnimi partnerji in skušamo doseči dogovora," je dejal. Po njegovem mnenju je treba za čas, dokler nova vlada ne pripravi rebalansa proračuna za naslednje leto, zamrzniti proračunske izdatke najmanj na tej ravni, na kateri so danes.

Glede vpliva SDS na del sindikatov javnega sektorja pa Janša pravi, da bi si želeli, da bi bil ta vpliv bistveno večji, ko "gre za sprejemanje razumnih odločitev". "Ne gre za to, kdo ima kakšen vpliv, ampak zato, ali bo dovolj razuma, da sprejmemo rešitve v skupno korist," je še dejal Janša.