"Oče sodobne slovenske države", kot je Globus označil Kučana, je poudaril, da je omenjeno zaupanje povezano z rezultati, ki jih Janković ima. Poleg tega zna Janković izbirati strokovne sodelavce ne glede na njihova politična prepričanja in ve, kako ljudi povezati za skupni interes. Janković je tudi pokazal socialni čut in solidarnost, ocenjuje Kučan.

Slovenija potrebuje vlado, ki bo državo rešila iz krča. Prav tako bo treba ustvariti pogoje za nov dogovor o razvoju, je dejal Kučan in dodal, da se je Slovenija po izpolnitvi glavnih strateških ciljev znašla v stanju mrtvila.

"Slovenija ima potenciale, treba je samo najti motivacijo in moč za izvajanje reform. Potrebujemo vlado, ki bo brez ideoloških predsodkov sposobna rešiti državo iz krize. To je razlog za moje angažiranje," je izjavil bivši predsednik.

Povampirjeni in izobličeni kapitalizem

"Soočeni smo s povampirjenim in izobličenim kapitalizmom, ki skrbi zgolj za dobiček, ne da bi imel kakršnokoli moralno, socialno in družbeno odgovornost. Kapitalizem, proti kateremu smo stremeli, je imel pravila obnašanja in odgovornost. Jankovića vidim kot takšnega kapitalista, kot človeka, ki je pokazal, da ima socialni čut," je kot razloge, zaradi katerih podpira Jankovića na prihodnjih parlamentarnih volitvah, navedel Kučan.

Kot glavni razlog za neuspeh vlade premiera Boruta Pahorja je navedel nepripravljenost države na gospodarsko krizo, potem ko vlada Janeza Janše ni prepoznala znamenj krize med svojim mandatom. Kučan je pohvalil Pahorjevo vlado, ker je uspela ohraniti socialni mir. "Ni pa uspela prepričati javnosti, da so reforme nujne. Zato je na referendumu padla tudi pokojninska reforma," je neuspeh Pahorjeve vlade komentiral Kučan.

Kučan: Kako zaupati Janši?

Največja Janševa odgovornost v Pahorjevem mandatu je bila blokada odločanja in izvajanja odločitev, je prepričan Kučan. "Težko razumem, da človek, ki je blokiral reforme, zdaj zahteva mandat, da bi izvajal iste reforme. Kako mu zaupati," se je vprašal Kučan in ob tem spomnil, da je tudi Pahor izgubil zaupanje.

Stanje v Sloveniji je Kučan ocenil kot resno. Sicer ne tako kot v Grčiji, če pa se bodo nadaljevali negativni trendi, lahko postane takšno, kot je na Irskem ali v Španiji. "Imamo še čas, da se temu izognemo," je prepričan Kučan. Državljanom je treba pojasniti, da se tokrat ne odločajo med Jankovićem, Virantom ali Janšo, temveč za svojo prihodnost, je še dodal.