Že dlje je sicer znano, da bo odvetniško ekipo vodil ugledni francoski mednarodni pravnik Allain Pellet, TV Slovenija pa je v torek poročala, da bodo v skupini tudi Sancinova, Wood in Bundy. Na MZZ pa navedb o poimenski sestavi ekipe niso ne potrdili ne zanikali.

Poleg tega so na zunanjem ministrstvu v odzivu na vprašanja STA v sredo dejali, da ima Slovenija v odvetniški ekipi pet mednarodnopravnih strokovnjakov in odvetnikov. Vsi imajo bogate izkušnje zastopanja držav v meddržavnih ozemeljskih sporih, so poudarili na MZZ, vendar pa, kot so pojasnili, "zaradi varovanja interesov Slovenije v postopku priprav na arbitražo ne morejo razkriti njihovih imen".

Znani sta sicer agentki Slovenije pred arbitražnim sodiščem - to bosta profesorica mednarodnega prava na ljubljanski pravni fakulteti Mirjam Škrk in pravnica na zunanjem ministrstvu Simona Drenik. Njuna naloga bo širša od same naloge odvetnikov in sicer bo med drugim zahtevala tudi koordinacijo dela celotne ekipe za zagovor pred arbitražnim sodiščem.

Pri nas Sekolec, Vukas za Hrvate

Poleg tega je Slovenija že imenovala svojega nacionalnega člana arbitražnega sodišča, prav tako pa je to storila Hrvaška. V Sloveniji je bil za to pomembno nalogo imenovan Jernej Sekolec, na Hrvaškem pa je bil izbran Budislav Vukas.

Arbitražno sodišče bo sicer skupno sestavljalo pet arbitrov. Ob omenjenih dveh nacionalnih arbitrih bosta Slovenija in Hrvaška preostale tri arbitre izbrali s seznama Evropske komisije. Ali je seznam že oblikovan, javno še ni znano. Na Evropski komisiji so danes na vprašanje STA pojasnili le, da ne želijo javno komentirati procesa vzpostavljanja arbitražnega sodišča.

Postopki, ki jih določa arbitražni sporazum, bodo sicer začeli teči s podpisom pristopne pogodbe Hrvaške in EU. V povezavi s tem se po novem ugiba, da bi do podpisa pogodbe lahko prišlo že ob robu vrha EU 9. decembra v Bruslju. Doslej se je sicer kot predvideni datum podpisa pogodbe omenjal 19. december.

15 dni časa po podpisu pogodbe

Po podpisu pristopne pogodbe Hrvaške z EU bosta imeli pogodbenici 15 dni časa za izbiro omenjenih treh skupnih arbitrov. Ta proces bo sicer v obeh državah potekal takoj po parlamentarnih volitvah, ki bodo v obeh državah potekale 4. decembra, in ko novi vladi še ne bosta oblikovani. Če se državi v tem roku ne bosta mogli sporazumeti, bo predsednika in dva člana arbitražnega sodišča s seznama imenoval predsednik Meddržavnega sodišča v Haagu.

Državi imata v skladu z arbitražnim sporazumom nato še 15 dni časa za imenovanje nacionalnih arbitrov, a ker sta to že storili, bo sestava arbitražnega sodišča znana že po prvih 15 dneh od podpisa hrvaške pristopne pogodbe. Arbitražno sodišče pa bo nato lahko začelo delati. Določiti bo moralo potek meje med Slovenijo in Hrvaško na kopnem in morju, stik Slovenije z odprtim morjem in režim za uporabo ustreznih morskih območij.