Sedaj ni popolnoma nič jasno vnaprej, kdo bo prišel v parlament, in tudi ne, kdo se bo povezoval med seboj. Vsak, ki bo prevzel vodenje države za naslednje obdobje, ve, da to ne bo lahek čas.

Zato bodo nekateri kalkulirali in skušali ugotoviti, v kaj in s kom se spuščajo in kdo bo tisti, ki bo ostal na drugi strani. Kombinacije so zelo odprte, mogoče je prav vse, je dejal Štuhec.

Glede kandidature Gregorja Viranta meni, da bo največ volivcev pobral Zoranu Jankoviću. "S tega vidika je njegov pojav presenetljiv in pozitiven, ker bi bila polarizacija Janša - Janković brez Viranta verjetno precej bolj ideološko napeta," je dodal Štuhec, ki pa kot član Zbora za republiko (ZZR), katerega predsednik je bil Virant, pravi, da Virantov način ustanovitve stranke do tistih, ki so bili njegovi sopotniki v ZZR, ni bil najbolj korekten.

Svojo odločitev bi lahko Virant članom zbora povedal preden jo je sporočil javnosti, je dejal Štuhec.

Cerkev ne bo številka ena

Meni tudi, da se v uradnem predvolilnem boju ne bo zgodilo, da bo Cerkev postala tema številka ena v predvolilnih soočenjih, ker je gospodarska situacija preveč skrb zbujajoča.

Le v povezavi s predlogom za referendum o družinskem zakoniku je dejal, da če bo prišlo do stališča ustavnega sodišča, da bo referendum o družinskem zakoniku dovoljen, potem bo v predvolilni kampanji vprašanje kandidatom o tem, kako se opredeljujejo do družinskega zakonika, eno temeljnih in relavantnih vprašanj.

Štuhec je kritičen do dogajanja, povezanega z državnim praznikom, dnevom reformacije. Po njegovem bi bilo veliko bolj smiselno, če bi bil spomin na Primoža Trubarja izrazito kulturni praznik, ne pa da ga povezujemo s politiko na tak način kot doslej.

S tem se po njegovih besedah na neki način tudi Evangeličanska cerkev postavlja v državno privilegiran politični kontekst, kar se mu zdi škoda. Pri Trubarju in prvi slovenski knjigi gre namreč po njegovih besedah v prvi vrsti za kulturno in ne politično dejanje.