Trajnostna energetika podpira gospodarski razvoj, odpira delovna mesta in hkrati zmanjšuje negativne vplive na okolje. Greenpeace zato pričakuje od tistih, ki se čutijo sposobni prevzeti vajeti države v svoje roke, pravilno dolgoročno usmerjanje naše države. Še najbolj to velja za področje energetike, osrčje naših razvojnih priložnosti in hkrati groženj našemu razvoju.

Mag. Nina Štros, vodja Greenpeace v Sloveniji, je dejala: "Čas je, da se Slovenija pridruži naprednim državam sveta in s sprejetimi rešitvami nagovori vse krize hkrati: gospodarsko, družbeno ter okoljsko in podnebno. Naši državi se v tem smislu ključna priložnost ponuja prav na področju energetike, kamor bomo v naslednjih 20 letih morali vložiti med 25 in 29 milijard evrov. Prepričani smo, da bo uspešna lahko le tista politika, ki bo sredstva, predvidena za področje energetike, usmerila v razvojni preboj. Sloveniji bo tako ob čistih virih energije hkrati zagotovila tudi podlago za gospodarsko prebujenje ter številna in dolgoročno perspektivna delovna mesta."

Organizacija je na današnji dogodek povabila vodje vseh strank ter jim s tem ponudila priložnost, da se tudi javno opredelijo do načel trajnostne energetike, ki so jih stranke tudi pisno prejele na svoje naslove v začetku tedna. Načela zajemajo zaustavitev razsipavanja z energijo, delovna mesta, ki temeljijo na razvoju zelenih tehnologij ter preusmeritev k varni in čisti energiji s končnim ciljem, da do leta 2050 preidemo k energiji, ki bo v celoti prihajala iz obnovljivih virov energije. Od dvajsetih povabljenih strank, list in gibanj, ki kandidirajo na letošnjih volitvah, sta javno podporo trajnostni energetiki prišla izrazit le Darko Kranjc, SMS – Zeleni in Dušan Plut iz stranke TRS.

Mag. Nina Štros, vodja Greenpeace v Sloveniji, je to komentirala: "Dogodka so se udeležili predstavniki strank, ki so pripravljeni podporo trajnostnemu razvoju izkazati tudi s konkretnimi dejanji in ne le na papirju. Odsotnost ostalih predstavnikov politike pa odraža pomanjkanje razumevanja pomena in pomembnosti trajnostne energetske politike."