Kot je Muhič pojasnil za STA, zaradi sanacije razpršene poselitve na novomeških vinogradniških območjih pozivajo lastnike že zgrajenih zidanic ali drugih kmetijskih stavb površine do 60 kvadratnih metrov, ki jih zaradi manjših odstopanj od prostorskih pogojev, določenih za legalizacijo neskladnih in nelegalnih stavb, ni mogoče legalizirati, da na občino pošljejo pobudo oz. tam preverijo možnosti za njihovo legalizacijo.

Zidanice in njim podobni objekti namreč označujejo dolenjsko vinorodno pokrajino, z legalizacijo sedanjih neskladnih gradenj pa bi te lahko namenili tudi za turistično dejavnost oz. tako imenovani vinogradniški turizem, je dejal župan.

Občina je na podlagi sklepa o začetku priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta za sanacijo neskladnih gradenj na njenih vinogradniških območjih začela s pripravo izvedbenega prostorskega akta, s katerim bo določila pravno podlago in izvedbene prostorske pogoje, vključno z dopustnimi odstopanji in morebitnimi sanacijskimi ukrepi, na podlagi katerih jih bo mogoče legalizirati v smislu pridobitve dovoljenja za gradnjo, je še povedal Muhič.

Po besedah vodje projekta legalizacije neskladnih objektov Igorja Merlina predstavljajo zidanice, kmetije in drugi tovrstni objekti na dolenjskih vinorodnih območjih avtohtono razpršeno poselitev, medtem, ko na drugih slovenskih vinorodnih območjih poznajo drugačne oblike poselitve.

Tovrstna tradicionalna gradnja je obstajala do sedemdesetih let prejšnjega stoletja, nakar sta se na vinogradniških območjih uveljavila stihijska gradnja in povečevanje obstoječih objektov. Da bi ju država in občine zajezile, so uvedle omejitve gradnje in s tem v njih omejile stalno bivanje, leta 2004 pa je novomeška občina zaradi razvoja vinogradniške pridelave in vinarstva sprejela možnost njihovega povečanja na 48 kvadratnih metrov.

Z občinskim prostorskim načrtom iz leta 2009 so omejitev povečali do 60 kvadratnih metrov, z novim sklepom župana pa bi za določene objekte to površino še povečali in jih sanirali ter uskladili z avtohtono gradnjo, je še povedal Merlin.

Na današnji novinarski konferenci so na novomeški občini predstavili še občinsko karto z ducatom kolesarskih in pohodniških poti ter petkovo Martinovanje, ki ga bo novomeški Zavod za turizem od 10. ure dalje priredil pred gostiščem na novomeškem Glavnem trgu.