Pahor je v dejal, da so največja in najbolj primerljiva prednost Socialnih demokratov izkušnje v vodenju države v času krize in sposobnost presoje, kaj je v določenem trenutku treba storiti. "Ogromno smo vložili v gospodarstvo. Sanirali smo nekatere stvari, ki so bile povezane s tajkunskimi zgodbami," je pojasnil Pahor in dodal, da so te sicer zgodbe prejšnjih mandatov in ne te vlade.

Ujetniki socialnih partnerjev

"Slovenija je bila najbolj nepripravljena na krizo, ki jo je doletela – sanirati smo morali javnofinančne razmere. In to smo počeli tako, da nismo ogrozili standarda najbolj siromašnih ljudi. Slovenija je dohodkovno najbolj enaka, zdrs pod prag revščine je med najnižjimi," je razložil predsednik SD. Dodal je, da je bilo odločitev veliko in da so nekatere naletele na upor sindikatov.

Žal mu je, da ljudje na referendumu niso potrdili pokojninske reforme, saj bi bila ta odločilna, da bi bila Slovenija za hip vzorna država glede javnih financ. "Ko je padel zakon o pokojninski reformi, ko je padel zakon o preprečevanju dela na črno, ko je padla reforma malega dela, je postalo jasno, da smo ujetniki socialnih partnerjev in da do nadaljnjega rešitev, ki smo jih želeli, ne moremo uveljaviti."

Krize ni konec

"Nad učinkovitostjo te vlade nisem razočaran. Razočaran sem nad tem, da morda nismo znali javnosti predstaviti, da živimo v najtežji krizi po 2. svetovni vojni, da ni vse odvisno samo od naših odločitev in da, in to je mislim ena od naših primerjalnih prednosti, znamo presoditi, kakšne so razmere v naših širših okoliščinah, da ravnamo tako, da bomo ostali na dolgi rok v krogu najbolj razvitih držav," je bil jasen Pahor.

Dodal je še, da krize ni konec in da so obljube, ki jih dajejo nekateri politični tekmeci, lahke, pri ljudeh pa dvigajo prevelika pričakovanja. "Jaz sem se odločil ostati in voditi stranko na volitve kljub manjši priljubljenosti," je pojasnil. "Meni ni nič žal, da je moja stranka izgubila pri ugledu in da sem jaz izgubil pri ugledu. Veste, zakaj? Zato, ker je cena za to nekaj dobrega, kar smo storili za to državo. Če bodo vsi ravnali tako, potem ne bo težav za prihodnost."