O kandidatih za poslance na posameznih listah je dejal, da so nekatera imena najbrž presenečenje, a po njegovem mnenju bi morale biti presenečenje dobre ideje v programih strank, da bi se dalo primerjati rešitve in izbirati tisto, kar bi večina pojmovala kot najboljše za čas po 4. decembru.

Pojasnil je, da je sicer z volilnim programom SDS nekaj podobnosti praktično v programih vseh strank, vendar pa se ti tudi razlikujejo. "Na eni strani imamo predloge za zvišanje davkov in obremenitev, na drugi strani, recimo pri nas, imamo predloge za varčevanje pri sebi", torej stroških funkcioniranja države. Ob tem predsednik SDS upa, da bodo ljudje videli, da "rešitve niso v nadaljevanju tega, kar se je dogajalo v zadnjih treh letih".

Tudi o razmerah v slovenskem zdravstvu

V uvodnem nagovoru je Janša govoril tudi o razmerah v slovenskem zdravstvu. Kot je dejal, je bilo v času samostojne Slovenije "kar nekaj konceptov na mizi, kako urejati zdravstveni sistem", a smo po njegovem še vedno sredi iskanja.

V času njihovega mandata so med drugim vztrajali na prepričanju, da je možno celoten javni sektor spraviti v nek okvir, ko gre za njegovo funkcioniranje in nagrajevanje. Še posebej to zadnje se je po njegovem izkazalo za iluzijo. "Mislim, da smo s tem t. i. enotnim sistemom plač v javnem sektorju delali napako, ne samo v našem mandatu, tudi že prej," je pojasnil.

V zadnjih treh letih so se, kot pravi, veliko pogovarjali, kaj je šlo narobe. Meni, da je bila ena ključnih stranpoti ravno to, da so "skušali iskati rešitve tam, kjer se jih enostavno ni dalo". Zato bo, "če že govorimo o zdravstveni reformi, morala biti ena od prvih potez v prihodnje pripravljena v tej smeri". V samem zdravstvenem sistemu je namreč po njegovih besedah veliko rezerv, v glavnem pa ne tam, kjer se običajno iščejo in kjer ljudje mislijo, da so.