Generalni direktor RTVS Marko Filli je namreč svetnikom pojasnil, da je državni zbor v zakon o avdiovizualnih medijskih storitvah "vrinil" dopolnilo, ki omejuje oglaševanje na nacionalni televiziji. Filli ocenjuje, da to v prihodnjem letu pomeni od tri do 3,5 milijona evrov izpada prihodkov, kar pa v osnutku programsko-produkcijskega načrta, ki so ga imeli svetniki danes na mizi, še ni upoštevano.

Zato bo treba načrt redefinirati glede na novo finančno situacijo. Pri tem je po Fillijevih besedah težava v manevrskem prostoru, kje lahko ta sredstva še vzamejo. Tako obstaja več možnosti: lahko posežejo v nabor sodelavcev, lahko oklestijo programske vsebine ali pa posežejo v "srebrnino", torej v razvojna sredstva javnega zavoda.

Zaradi zmanjševanja sredstev bo trpel program

Tudi direktor TV Slovenija Janez Lombergar poudarja, da zastavljenega programa z dodatnim rezanjem prihodkov od oglaševanja ne bo mogoče izpeljati. Zato sta po njegovi oceni le dve možnosti: programski preboj ali pa "pot navzdol". Programski preboj pa zahteva dodatna sredstva, zato je programske svetnike pozval, naj jasno povedo, kje naj ta sredstva vzamejo in se odločijo "česa ne bo več".

K jasnim stališčem glede tega vprašanja je svetnike pozval tudi Filli, ki je želel odgovor na vprašanje, ali skrčiti programsko-poslovni načrt za tri milijone evrov ali pa poseči v razvojna sredstva.

Enoznačnega odgovora vodstvo javnega zavoda ni dobilo. Nekateri so predlagali konkretne "reze", denimo na področju investicij, regionalnih centrov ter športnih programov. Drugi pa so menili, da mora predloge za krčenje stroškov pripraviti samo vodstvo. Opozarjali so še, da mora vodstvo, če želi posegati v razvojna sredstva javnega zavoda, spremeniti pravilnik o uporabi omenjenih sredstev.

Ob koncu razprave so svetniki sprejeli sklep, s katerim ugotavljajo, da je osnutek programsko-produkcijskega načrta primeren za nadaljnjo obravnavo, a pričakujejo, da jim bo vodstvo RTVS posredovalo finančno usklajen predlog, pri čemer naj upošteva pripombe iz današnje razprave.

Govorili tudi o predvolilnih soočenjih

Svetniki so se na današnji seji posvetili tudi vprašanju predvolilnih soočenj na javni RTV. Vodstvo zavoda ter pristojni uredniki so svetnikom zagotovili, da bodo pri pripravi soočenj spoštovali zakon o RTVS ter hkrati javnosti zagotovili celovit dostop do informacij.

Člani programskega sveta so na današnji seji tudi potrdili Antona Ploja za v. d. namestnika predsednika programskega sveta. Za funkcijo namestnika sta se potegovala Ploj in Matevž Caserman; prvemu so svetniki namenili 13 glasov, drugemu pa 10. Ker nobeden ni dobil potrebne absolutne večine, bo funkcijo namestnika predsednika kot vršilec dolžnosti šest mesecev opravljal Ploj, ki je dobil več glasov.