Skoraj ne mine dan, da SDS javnosti ne bi obvestila o široki mednarodni podpori, ki jo uživa njen predsednik Janez Janša. Poleg izjave Merklove izpostavljajo lepe želje predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrose, predsednika italijanske vlade Silvia Berlusconija in predsednika portugalske vlade Pedra Passosa Coelha, finske vlade Jyrkija Katainena, avstrijskega vicekanclerja Michaela Spindeleggerja, predsednika romunske vlade Emila Boca, madžarske vlade Viktorja Orbana. Na konvenciji stranke sta zmago Janši zaželela predsednik makedonske vlade Nikola Gruevski in nekdanji predsednik evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering. Omenjeno množico podpor dopolnjujejo izjave vodstva Evropske ljudske stranke (EPP) in različnih delegacij pri EPP v evropskem parlamentu. Tudi v Novi Sloveniji zadovoljstva nad mednarodno podporo - podporniki so v glavnem isti kot pri SDS - ne skrivajo. Tako so ji vse najboljše zaželeli Hans-Gert Pöttering pa predsednik Evropske ljudske stranke Wilfried Martens in Michael Spindelegger. Slednji je s podporami še zlasti radodaren, saj je srečo zaželel tudi SLS, ki ji stojita ob strani še predsednik Srbskega gibanja prenove Vuk Drašković in nekdanji avstrijski vicekancler Erhard Busek. Vendar pa prvak SLS Radovan Žerjav poudarja, da mednarodne podpore ni težko pridobiti, ne sodi pa to med osrednje aktivnosti njihove stranke.

Evropska ljudska stranka kot naslednica Kominterne

Tako kot pred tremi leti naj bi tudi letos željo po čim boljšem rezultatu socialnih demokratov izrazil predsednik evropskih socialistov Poul Nyrup Rasmussen, ni pa še dorečeno, kdaj in na kakšen način bo to sporočil. Predvidoma naj bi podporo iz tujine SD predstavila v tednu pred volitvami. Pričakujejo še izjavo koga od evropskih poslancev, na številčnejšo podporo premierjev pa SD ne more računati, saj je v Evropi le peščica predsednikov vlad iz socialdemokratskih vrst. V LDS pridobivanju mednarodne podpore ne posvečajo posebne pozornosti, saj je njihovo delovanje usmerjeno k pridobivanju podpore doma. Predsednik Zares Gregor Golobič pa poudarja, da je Evropska liberalna stranka (ELDR) zelo heterogena in po svojem političnem pristopu ni čredna. Zato ne zdaj ne v preteklosti podpiranje nacionalnih strank in politikov ni bila značilnost te evropske družine. Evropska socialistična stranka je pri tovrstnem podpiranju nekoliko bolj radodarna, a ima po Golobičevih besedah tudi ta določene zavore. "Evropska ljudska stranka pa je v tem smislu naslednica Kominterne." Države, ki na tovrstno podporo kaj dajo, pa imajo - tako pravi prvak Zares - status banana republike.

Besede Merklove se preveč napihuje

Nemška kanclerka in predsednica krščanskodemokratske CDU Angela Merkel s podporo programsko sorodnim strankam in njihovim predsednikom ne skopari. Tako je pred letošnjimi volitvami podprla tudi sedanjo hrvaško premierko Jadranko Kosor, pred volitvami leta 2007 pa je kot velikega politika označila takratnega hrvaškega predsednika vlade Iva Sanaderja. Na nemškem veleposlaništvu v Ljubljani poudarjajo, da Merklova podpira sestrske stranke in njihove prvake v okviru evropske družine in kot predsednica CDU, ne pa kot nemška kanclerka. To, da nemške stranke podprejo sorodne stranke v drugih državah, je pri njih običajna praksa. Se pa besede Merklove - tako pravijo na nemškem veleposlaništvu - preveč napihuje. "Želje, ki jih je izrekla Janši, so bile le njene prijazne besede ob srečanju v Ljubljani in nič več," poudarjajo.

Tudi evropska poslanka iz vrst SD Tanja Fajon ocenjuje podporo tujih vidnejših politikov iz evropskih političnih družin strankam v nacionalnih državah kot nekaj običajnega. Po njenem mnenju izstopajo predvsem izrazi podpore aktualnih voditeljev neke države. Neprimerno pa se ji zdi, če izrazijo tuji voditelji podporo strankarskim kandidatom med državniškimi potmi oziroma po uradni poti. "Žal se dogaja, da tujo podporo dobijo celo kandidati na volitvah, ki so v preteklosti delovali v nasprotju s svojo evropsko politično družino, kot je bilo v Sloveniji v primerih arbitražnega dogovora s Hrvaško in pokojninske reforme," na vprašljivost podpore politikov EPP Slovenski demokratski stranki namiguje poslanka iz vrst SD. Spomnimo, da je Merklova ob avgustovskem obisku v Ljubljani, ko je podprla Janšo, Pahorju naklonila čestitke za "pogum", ki ga je pokazal pri zagovarjanju pokojninske in drugih reform.

Po predsedniku poimenovane stranke na slepem tiru

Mednarodna naklonjenost je za SDS pomembna, saj Slovenija ni samo del skupnega evropskega trga in območja evra, ampak tudi del evropskega političnega prostora. Stranka, ki ima v tem prostoru dobre povezave, lahko evropski politični prostor sooblikuje in tudi v evropskih institucijah naredi bistveno več v korist svoje države. Ob tem v SDS posebej izpostavljajo, da kar 17 od 27 voditeljev držav EU sodi v največjo evropsko družino EPP.

"Stranka, ki v EU nima povezave, je na slepem tiru. V Evropi ni resne stranke, ki bi se poimenovala po svojem predsedniku, prav tako pa v evropskem parlamentu ni sedežev za stranke, ki se uvrščajo 'ne levo ne desno'. Evropski politični prostor na takšne pojave gleda kot na muhe enodnevnice," na kratek dih nekaterih glavnih tekmecev na letošnjih državnozborskih volitvah upajo v SDS.

Da mednarodne podpore niso povsem zanemarljive, meni pravosodni minister iz vrst LDS Aleš Zalar. Tisti, ki se poteguje za premiersko mesto, skuša namreč z njimi pokazati, da ima vzpostavljeno mednarodno mrežo kontaktov, ki jo bo v vlogi predsednika vlade koristil. Te evropske povezave pa so po Zalarjevem prepričanju pomembne tudi na ministrski ravni.

Glavni tajnik SD Uroš Jauševec pa meni, da podpora tujih politikov na volilce učinkuje kot nekakšna pomiritev, da so slovenske stranke vključene v mednarodne povezave. Bistveno pa to na odločitev volilcev verjetno ne vpliva.