Ada Klemenak z Dursa je sicer za POP TV pojasnila, da "vse deluje, da je vse v fazi končne priprave podatkov, da pa imajo določene porodne težave." Tudi finančni minister Franc Križanič je zagotovil, da bo sistem v nekaj tednih začel delovati. Podjetnikom, ki jim davkarija zaradi svoje napake ta mesec ne bo vrnila preplačanih davkov, pa Križanič svetuje: če denar tako nujno potrebujete, na banki najemite kredit. Davčni svetovalec in nekdanji prvi človek Dursa Ivan Simič je na vprašanje Financ, kaj lahko zavezanci v takem primeru storijo, odgovoril, da lahko le čakajo.

Na vprašanje, kaj podjetje lahko stori, da doseže pravočasno vrnitev DDV, so na Dursu za poslovni dnevnik pojasnili, da če se od zavezancev zahteva, da morajo predložiti dodatna dokazila, naj bodo odzivni, saj bodo le na ta način pripomogli k hitrejši rešitvi zadev. Sicer pa je dolžnost Dursa, da postopke vodi in izpelje. Pojasnili so še, da ob zamudi pri vračilu DDV za Durs ni nobenih sankcij, je pa zavezanec upravičen do vračila zamudnih obresti, ki se mu prištejejo avtomatično pri vračilu DDV.

Kot pišejo Finance, so nevračanje DDV oziroma zamude pri njegovem vračanju najbolj razburile obrtnike, ki so zagrozili s protesti, čakanje na vračilo denarja od davčne uprave pa v težave spravlja tudi podjetja. Na Dursu, ki ga vodi Mojca Centa, so pojasnili, da manjše zamude nastajajo od 12. oktobra in sicer le pri manjšem delu tistih zavezancev, kjer je prihajalo do pobotov. V drugih primerih se vračila izvajajo nemoteno. Težav z uvajanjem več 20 milijonov evrov vrednega informacijskega sistema, ki je po neuradnih ocenah glavni vzrok za težave, na Dursu za poslovni dnevnik niso želeli komentirati, priznali pa so, da jim povzroča manjše zaplete.