Kot je na današnji predstavitvi strankinih kandidatov in programa pojasnila podpredsednica TRS Hermina Krt, se 84 kandidatov poteguje za izvolitev v po enem volilnem okraju, štirje kandidati pa kandidirajo v dveh okrajih. Hanžek bo volivce skušal prepričati v Slovenj Gradcu, Krtova pa v Kranju.

Predsednica gibanja TRS Manca Košir bo kandidirala v Mariboru. Med kandidati je približno polovica iniciativnega odbora TRS, med njimi tudi Mojca Markizeti, Zineta Vilman in Matjaž Hribar. Za kandidaturo se ni odločil predsednik programskega sveta gibanja TRS Dušan Plut.

Krtova je med kandidati izpostavila tudi predsednika Foruma romskih svetnikov Slovenije Darka Rudaša, raziskovalca Urbana Brena in zgodovinarko Sabino Žnidaršič Žagar. Po besedah Krtove kandidatna lista ponuja "nove obraze, mladost, izkušnje, strokovnost ter uravnoteženo zastopanost obeh spolov in vseh starostnih skupin".

"Predlagamo razvojni zaposlitveni program, ki povezuje zaposleno mladost in varno starost v enotni razvojni koncept zaposlovanja mladih in dostojanstva starejših ljudi," je pri predstavitvi strankinega programa poudaril Hanžek. Po njegovih besedah je treba pretrgati stare vzorce koruptivnega delovanja, predvsem povezave politike in gospodarstva.

Stališče TRS, tako Hanžek, je tudi, da se omeji mandat v državnem zboru le na dva, istočasno pa TRS zahteva trajni mandat sodnikov. Po Hanžkovih besedah TRS nasprotuje prodaji vse državne lastnine, še posebno pa privatizaciji javnega sektorja. TRS zaenkrat ne predlaga ukrepov, ki bi bili povezani s plačami v javnem sektorju.

Plut, ki je predstavil okoljski del strankinega programa, se je zavzel za umno gospodarjenje z vsemi viri in okoljem. Po njegovih besedah naravni potenciali Slovenije omogočajo nov trajnostni investicijski zagon, številna delovna mesta visoke dodane vrednosti ob hkratnem zmanjšanju pritiskov na okolje.

Ob tem je Plut poudaril, da je za Slovenijo ključna gospodarska naravnanost v smeri okolju prijaznih proizvodov in storitev. Po Plutovih besedah TRS nasprotuje gradnji bloka TEŠ 6: "Gre za šolski primer netrajnostne energetike. Predlagamo prenovo blokov 4 in 5, izkop lignita do leta 2030 in morebitno dodatno plinsko postrojenje."

Med temeljnimi cilji gospodarskega dela programa so po besedah Vilmanove tudi vzdržen finančni sistem, preganjanje sistemske korupcije in gospodarskega kriminala, revidiranje škodljivih procesov privatizacije ter okrepitev vloge države z namenom zaščite vitalnih gospodarskih interesov javnega dobra in suverenosti.

"Država naj na transparenten način postopno in premišljeno proda le tisto premoženje, ki ne bo v skladu z novo trajnostno razvojno paradigmo Slovenije," je dejala Vilmanova.