Kot pravi Janković, bi v tem času zagotovili tudi, da se javnim uslužbencem ne bi poslabšali pogoji. Zato poziva vse, ki bodo nastopili na predčasnih volitvah, da interventni zakon podprejo in ga ne uporabljajo za politično obračunavanje.

Po njegovih besedah je treba uslužbence v javnem sektorju motivirati in jim zagotoviti socialno varnost. "Ko govorimo o vitki državi, pravimo, da ne bomo nadomeščali tistih, ki odhajajo v pokoj. To je ključ, kako priti do učinkovitega javnega servisa," je povedal in dejal, da v stranki nasprotujejo znižanju plač. Kot pravi, se strinja, da v letu po sprejemu zakona vlada ne bi samovoljno posegala v plače. "Zagovarjam, da to leto preživimo v pogovoru in da se nič ne posega mimo dogovarjanj," je dejal.

Na vprašanje, kako bi bilo treba ukrepati, če interventni zakon ne dobi podpore, je Janković odgovoril, da je prepričan, da bo sprejet. Če ne bo, bodo po njegovih besedah potrebne reforme. Ob tem je omenil tudi na referendumu zavrnjeno pokojninsko reformo. "Takrat bi se morali odločiti za reformo, ki bi pomagala, da bi imeli stabilne javne finance in se po tem zmeniti tudi za predčasne volitve, ne pa vezati eno na drugo, " je povedal.

Štrukljeva konfederacija za interventni zakon pod določenimi pogoji

Predsedstvo Konfederacije sindikatov javnega sektorja se je danes odločilo, da pod določenimi pogoji pristanejo na sprejetje zakona o interventnih ukrepih za leto 2012. Njihov pogoj je, da se tako horizontalno kot vertikalno napredovanje ne zamrzne. Želijo pa tudi zagotovilo iz politike, da bo dogovor spoštovala.

Pogoj konfederacije je, da se napredovanje ne zamrzne. "To bi bilo tudi sporočilo mladim, da ni vseeno, kako delajo," je po seji predsedstva novinarjem dejal predsednik konfederacije Branimir Štrukelj.

Zanje je po njegovih besedah tudi ključno, da dobijo zagotovilo, da v primeru, če bo interventni zakon začel veljati, v letu 2012 ne bo dodatnih enostranskih posegov v plačni sistem javnih uslužbencev.

Takšno zagotovilo naj bi po pričakovanju konfederacije podpisale aktualne parlamentarne stranke, ki bodo zakon v državnem zboru sprejemale. Pa tudi tiste, ki bodo najverjetneje v državni zbor šele prišle po volitvah, naj javno povedo, da bodo dogovor spoštovale, če bodo v vladi, pravi Štrukelj. Med slednjimi je omenil Državljansko listo Gregorja Viranta, Pozitivno Slovenijo Zorana Jankoviča in Stranko za trajnostni razvoj Slovenije Matjaža Hanžka.

Konfederacija je bila danes enotna - z izjemo Policijskega sindikata Slovenije, ki opozarja na neuresničen sporazum, ki so ga podpisali z aktualno vlado. To je razlog, da nasprotujejo podpisovanju kakršnega koli dokumenta, dokler omenjeni sporazum ne bo uresničen, je pojasnil Štrukelj.

Gantar za interventni zakon išče še soglasje strank

Poslanec Pavel Gantar je v imenu poslanske skupine Zares predsednikom parlamentarnih in tudi nekaterih drugih političnih strank poslal pismo, v katerem jih sprašuje, ali bi se zavezali, da v letu 2012 ne bi enostransko posegali v plače javnih uslužbencev, v kolikor bi sprejeli interventni zakon.

Kot je Gantar kolegom zapisal v pismu, se je ob neformalnih posvetovanjih izoblikovalo stališče, da bi socialni partnerji verjetno podprli zamrznitev plač javnih uslužbencev, če bi se predsedniki političnih strank ob tem zavezali, da v letu 2012 ne bodo enostransko posegali v plače javnih uslužbencev.

Gantar je predsednike strank zaprosil, naj mu odgovor, ali so pripravljeni sprejeti omenjeno zavezo, posredujejo do srede.

Miščević: Ne podpiramo zakona o interventnih ukrepih

Pogajalska skupina sindikatov javnega sektorja predloga poslanske skupine Zares, da bi ponovno obravnavali sicer modificiran predlog zakona o interventnih ukrepih v javnem sektorju za leto 2012, ne podpira in ne daje soglasja, je po sestanku dejal vodja pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja Dušan Miščević.

To pa zato, ker pogajalska skupina po besedah Miščevića ocenjuje, da ni relevantnega sogovornika na drugi strani, ker ne vedo, s kom bi se pogajali in kdo bi lahko v bistvu jamčil, da bi bilo to, kar bi se dogovorili, tudi izpeljano. Zato v pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja, kot pravi njihov vodja, menijo, da je bolje, da se vsa stvar prepusti novi vladi in pogajalcem, ki bodo za to imeli mandat.

Miščevič je sicer prepričan, da zakon ne bo sprejet.