Mesečno pa so finančno pomoč po zakonu o političnih strankah dobivale tudi tri stranke brez poslanskih sedežev – NSi, SMS in Lipa. Slednja je v treh letih prejela dobrih 240 tisoč evrov. Predsednik stranke Lipa Sašo Peče je za brezplačnik pojasnil, da so dobljena sredstva porabili za volilne kampanje in za plače treh zaposlenih – vključno z njim. Lipa je delovala predvsem na lokalni, ne pa tudi na državni ravni. Peče je povedal, da posojil niso najemali in da redno oddajajo finančna poročila. O morebitni kandidaturi na tokratnih volitvah, ki naj bi jo podprli s privarčevanimi sredstvi, pa naj bi se še odločali.

Kot piše Žurnal24, pa je v nasprotju z Lipo očitno brez denarja stranka LDS. Blokiranih ima pet bančnih računov, doslej pa so imeli že 39 blokad. Uroš Petohleb, generalni sekretar stranke, je zanikal, da naj bi imeli največ finančnih težav, in dodal, da ni res, da so najbolj zadolžena stranka v državi. V zadnjem letu jim je dolg uspelo znižati z 1,3 milijona evrov na milijon. Za brezplačnik je priznal, da imajo račune blokirane zaradi izvršbe, vendar ni želel povedati, za kaj natančno gre. Zanikal je le, da naj bi šlo za plačilo dolgov Pošti Slovenije. Proračunski denar so sicer porabljali za plačilo dveh zaposlenih, najem poslovnih prostorov in materialne stroške.

V zakonodaji nikjer ne piše, za kaj natančno lahko politične stranke denar, prejet iz proračuna, porabijo. Igor Šoltes, predsednik računskega sodišča, ki pregleduje finančna poročila strank je za Žurnal24 pojasnil, da se lahko politika sama odloči, kako si bo postlala in krojila usodo. Ocenil je, da si je zdajšnje stanje prikrojila kar udobno. Šoltes meni, da bi pričakovali, ko gre za proračunski denar, da bi ga porabili smotrno.

Stranke pa bo rednem financiranju denar dobijo tudi za povračilo stroškov volilne kampanje. Za zadnjo kampanjo so parlamentarne stranke prejele skupno slabih 327 tisoč evrov, razdeljenih glede na število poslanskih mandatov.